Hart- en vaatziekten blijven zorgwekkend
30 Sep 2015, 00:54
foto
De bloeddrukmeters worden door Gwendeline de Brug van Intermed Caribe overhandigd aan Jan Katerberg van het Thoraxcentrum van AZP.


Hart- en vaatziekten blijven een grote bron van zorg, zeker gelet op het grote aantal hartpatiënten op de relatief kleine bevolking van Suriname. De toestroom van het aantal patiënten met hart- en vaatziekten is zodanig groot, dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) per 1 januari het aantal cardiologen van zes naar negen zal uitbreiden. Dit zei Jan Katerberg, Operations Manager van het Thoraxcentrum van het AZP, dinsdag bij het in ontvangst nemen van professionele bloeddrukmeters van Intermed Caribe.

De overhandiging vond plaats ter gelegenheid van Wereld Hartdag, op 29 september. Het thema dit jaar is Heart Choices, Not Hard Choices (vrij vertaald: Kiezen voor uw hart is niet moeilijk). Namens Intermed Caribe overhandigden Gwendeline de Brug en Nancy Siboro de bloeddrukmeters aan Katerberg.

In 2014 zijn er bij het Thoraxcentrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ruim 25000 consulten en 18000 poliklinische onderzoeken verricht.
Met uitbreiding van het aantal cardiologen wil het AZP bewerkstelligen dat de wachttijden zo kort mogelijk worden. Meer cardiologen en meer apparatuur zullen er toe moeten bijdragen dat meer aandacht kan worden geschonken aan deze categorie patiënten. De schenking van apparatuur door Intermed Caribe beschouwde Katerberg dan ook als zeer welkom. Katerberg deelde mee dat het Thoraxcentrum AZP bezig is met een wetenschappelijk hartonderzoek, dat ruim anderhalf jaar geleden is gestart. Een groep patiënten zal gedurende enkele jaren gevolgd worden, waarna de onderzoeksresultaten in een publicatie zullen worden vervat.

Om het bewustzijn onder de bevolking over de preventie van hart- en vaataandoeningen te vergroten, voert Intermed Caribe gedurende een hele maand een hartcampagne, waarvan de kick-off plaatsvond met de overhandiging van de bloeddrukmeters aan het Thoraxcentrum. Voorts konden personen op diverse drukke locaties in de binnenstad, kosteloos hun bloeddruk meten. Zusterbedrijf en klinisch laboratorium MyLab heeft tevens een campagne lopen, waarbij het publiek bij de diverse prikpunten, cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker kan laten meten. Gedurende de campagnemaand zullen er ook diverse informatiefolders worden verstrekt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May