Venezuela staat terugkeer gedeporteerde Colombianen toe
29 Sep 2015, 14:09
foto
Venezolaanse militairen houden de wacht bij een controlepost in Paraguachon, in de staat Zulia, Venezuela die grenst met Colombia. (Foto: AFP)


Colombianen die willen terugkeren naar Venezuela en hun verblijfstatus willen legaliseren, zullen worden toegestaan dat te doen. De Venezolaanse regering zegt dat de Colombianen die zij tijdens een hardhandig optreden tegen de smokkel vorige maand had uitgezet, zal toestaan om terug te keren.

Als onderdeel van de maatregelen ter bestrijding van smokkel, hadden Venezolaanse veiligheidstroepen meer dan 1.700 Colombianen het land uitgezet. Ze waren volgens de autoriteiten illegaal in Venezuela. Sommigen die werden uitgezet, zeggen dat de Venezolaanse officieren hen hadden mishandeld. De regionale organisatie Unasur zei dat Venezuela blij zou zijn om de Colombianen te verwelkomen.

De beschuldigingen van mishandeling hebben verontwaardiging veroorzaakt in buurland Colombia, die zijn ambassadeur uit Caracas heeft teruggeroepen. Venezuela volgde al snel dezelfde handeling en riep zijn afgezant in Bogota terug. Intussen zijn de twee landen overeengekomen om hun diplomatieke banden te herstellen, maar de spanningen blijven. Unasur bemiddelt in deze kwestie.
Na een ontmoeting tussen de Venezolaanse president Nicolas Maduro en Unasur secretaris-generaal Ernesto Samper op maandag, heeft Venezuela ermee toegestemd om de gedeporteerde Colombianen terug te laten keren zolang ze "status legaliseren".

De 2.200km lange grens tussen de twee landen is poreus en er is van oudsher een gestage stroom van mensen in beide richtingen. Na een aanval op soldaten had Venezuela delen van de grens met Colombia gesloten en kondigde er een noodtoestand af. Volgens Caracas is de grens uitgegroeid tot een gevaarlijke toevluchtsoord voor smokkelaars en criminele bendes.

Maduro en zijn Colombiaanse collega, Juan Manuel Santos, hebben elkaar vorige week ontmoet in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Ze zijn overeengekomen de banden “te normaliseren.” Echter blijven de grensovergangen gesloten en zegt Maduro dat het maanden kan duren voor er vrede aan de grens is gecreëerd.

Aangezien Venezuela de noodtoestand heeft afgekondigd in drie grensstaten, hebben naar schatting 22.000 Colombianen het gebied vrijwillig verlaten. Velen zeiden dat ze bang waren om uitgezet te worden. De Colombiaanse regering zegt dat zij haar best doet voor degenen die zich blijvend willen vestigen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May