Districtsraad Brokopondo in beraad over Sarakreek
29 Sep 2015, 18:26
foto


De districtsraad van Brokopondo is in spoedberaad. Aanleiding is de ordening die plaatsvindt door de politie-unit van de commissie Ordening Goudsector (OGS) op het concessieterrein van Chinamega. Districtscommissaris van Brokopondo Ivonne Pinas, heeft in het weekend het Sarakreekgebied bezocht. Op basis van de bevindingen is besloten om in spoedberaad te gaan.

Starnieuws verneemt dat het gaat om de ordening op de concessie van Chinamega. Tijdens een krutu eerder deze maand te Lebi Doti had minister Regilio Dodson aangekondigd dat ordening gebracht moet worden. Hij is voorstander van een integrale aanpak. De concessionaris heeft maanden geleden reeds de aandacht gevraagd van OGS dat op zijn concessieterrein goudzoekers bezig zijn, zonder dat ze bereid zouden zijn een regeling te treffen. Er is assistentie gevraagd om de zaak te ordenen. Onder leiding van de politie zijn de machines stopgezet. Er mogen geen activiteiten worden ontplooid.

Het Burger Informatie Centrum (BIC) van Brokopondo meldt dat in het gebied de jongeren van Sarakreek, toegang tot het terrein wordt ontzegd, terwijl de Brazilianen volop mogen werken. Tijdens een vergadering met Chinamega, Ordening Goudsector, jongeren van Sarakreek, districtsraadsleden en de districtscommissaris, is aangegeven dat de jongeren van Sarakreek verwijderd moeten worden van het concessiegebied van Chinamega. De Brazilianen mogen blijven werken, omdat zij hun procenten aan Chinamega betalen.

Het BIC deelt mee dat de jongeren van Sarakreek ook willen betalen, maar hun geld wordt niet geaccepteerd. Chinamega zou geen mensen van het gebied daar willen hebben, maar de Brazilianen wel. De districtsraad beraadt zich over de situatie om te komen tot oplossingsmodellen. Minister Dodson zegt aan Starnieuws niet de opdracht gegeven te hebben tot stopzetten van activiteiten. "Ik ben voorstander van een integrale oplossing. Dat heb ik ook tijdens de Krutu op Lebi Doti gezegd. Wij zijn op zoek naar een ander terrein waar de bewoners uit de omgeving naar goud kunnen zoeken," deelt de bewindsman mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May