Ongunstige handel met export van rondhout
29 Sep 2015, 22:04
foto


De laatste dagen zijn er verschillende reacties van verontrusting geweest over de export van 20.000 m3 rondhout naar China in één keer. Als deze trend doorzet, dan is binnen enkele jaren al het hout verscheept naar het buitenland. De Surinaamse bodemschat is dan tot het minimum gereduceerd en er is dan weinig hout voor de lokale markt. Als er wel nog wat hout over is, is het dan in de verre onherbergzame uithoeken van het land, waar met vele malen hoge kosten het zou kunnen worden betrokken. De hoge kosten worden dan ook doorberekend aan de binnenlandse markt. Het volk zal dan moeten zien hoe het een huis voor het gezin kan bouwen.

Neem ook in beschouwing de kaalkap door de Musa groep, de vernietiging van de mooie Surinaamse flora en fauna. De staat heeft aan de handel met Musa ook niet veel verdiend. Op 27 september heeft de Seti NPS haar mening gegeven en op 25 september hebben enkele parlementariërs hun bezorgdheid geuit over de export naar China. De overheid weet heel goed dat export van rondhout veel minder geld in de staatskas brengt en is erg onvoordelig voor het land en volk. Hoe is het dan mogelijk dat de regering blindelings toestaat dat grondstoffen uit het land worden weggehaald met weinig inkomsten voor het land? Er kan niet anders geconcludeerd worden dan dat personen in privé of in combinatieverband een dikke vinger hebben in de pap en zo delen in de onrechtmatig onttrokken gelden uit de grondstoffen van Surinaamse bodem. Ook is bekend dat met name de Chinese ondernemers werken met laagbetaalde Chinese werknemers en met zwaar materieel rechtstreeks meegenomen uit hun eigen land. Zo kunnen ze met minimale bedrijfskosten hoge winsten maken met de export.

Suriname heeft op dit moment 4 tot 5 gecertificeerde houtverwerkende bedrijven, die in staat zijn half dan wel eind product te leveren aan de buitenlandse importeurs. Deze bedrijven hebben hoge kwaliteit van equipement en ze zijn in staat bewerkt hout te leveren. Geef de binnenlandse bedrijven de kans om hogere export van bewerkt hout te realiseren. Het heeft verschillende voordelen, onder andere:
- Onder controle van LBB omgaan met verantwoord kappen van de stammen.
- Bieden van extra arbeidsplaatsen aan eigen landgenoten.
- Verhogende financiële bijdrage in de staatskas.
- Tegengaan van corruptie handelingen van een bepaalde (groep) mensen.
- De winsten blijven in het land en kunnen weer geïnvesteerd worden en het levert weer nieuwe arbeidsplaatsen op.

Het wordt tijd dat de verantwoordelijke minister aan de bel trekt en maatregelen treft in het belang van eigen land en volk.

Sewdat Soekhoe
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May