RKBO en EBGS gereed voor nieuw schooljaar
27 Sep 2015, 16:33
foto


Ondanks de financiële situatie van de bijzondere scholen er niet fraai uitziet, zijn het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) en de stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) klaar voor het nieuwe schooljaar. Hier en daar moeten nog wat zaken in orde gemaakt worden.

Prioriteit voor het RKBO is het werven van gekwalificeerde leerkrachten voor het binnenland. Voor komend schooljaar is de organisatie erin geslaagd om ongeveer 25 leerkrachten aan te trekken, terwijl er nog ongeveer tien nodig zijn. Directeur Ricardo Kenswil is wel voorzichtig, omdat volgens hem de situatie morgen anders kan zijn. De ervaring leert dat de sollicitanten na een paar dagen terugkomen op hun besluit en er toch niet voor kiezen het binnenland in te gaan.

Ook in het voortgezet onderwijs voor junioren (voj) zijn er vakleraren nodig. Gedurende twee weken is een advertentie geplaatst waarop slechts drie personen hebben gereageerd, zegt Kenswil. Het is volgens hem moeilijk om voor sommige vakken vakleraren te vinden. Natuurkunde en Wiskunde zijn de probleemvakken.
Aan Starnieuws zegt de RKBO-directeur dat de St Gerardusschool in Albina uit eigen middelen wordt gerenoveerd. Deze school die al jaren kampt met wateroverlast, krijgt bovendien een dijk in de hoop dat het water buiten het complex blijft. Ook de St. Thomas van Aquino en St. Bernadetteschool die door de rukwinden waren getroffen, openen hun deuren normaal op 1 oktober. Hier is de overheid voor een deel ingekomen met steun voor de renovatie.

Ook de stichting onderwijs der EBGS is redelijk op schema voor het nieuwe schooljaar. Volgens directeur Mildred Demon is het voor zeker 90 procent gelukt om leerkrachten aan te trekken. Vooral vacatures in het binnenland worden als eerste ingevuld. Begin komende week vertrekken de leerkrachten naar hun standplaats. Wat renovaties betreft, zegt de directeur dat zij dat niet veel heeft kunnen doen, aangezien het ontbreekt aan financiële middelen. Hier en daar zijn dakgoten vervangen. “Dit is een druppel op een gloeiende plaat," zegt Demon. Aan renovaties van de scholen is de organisatie minimaal SRD 100.000 kwijt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May