Zwitserland start strafrechtelijk onderzoek Sepp Blatter
26 Sep 2015, 06:16
foto
Algemeen wordt aangenomen dat Michel Platini (rechts) Sepp Blatter als Fifa-voorzitter zal opvolgen. (Foto: Reuters)


Zwitserse aanklagers zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Sepp Blatter, het hoofd van het wereld voetbal bestuursorgaan Fifa. Blatter wordt verdacht van criminele wanbeleid. De Fifa-baas zou een contract hebben ondertekend dat ongunstig is voor de Fifa. Hij zou een niet loyale betaling hebben gedaan aan het hoofd van het Europees voetbal, Michel Platini.

Blatter is ondervraagd en zijn kantoor is doorzocht. De 79-jarige leidt de Fifa sinds 1998 en heeft alle aantijgingen ontkend. De Fifa die in de afgelopen jaren is getroffen door een reeks van beschuldigingen van corruptie, geeft alle medewerking aan het onderzoek.

“Een Zwitsers strafzaak tegen Fifa-voorzitter Joseph Blatter is gestart op verdenking van strafbare wanbeleid en subsidiair verduistering, zegt het kantoor van de Zwitserse procureur-generaal in een verklaring. Blatter wordt verdacht van het ondertekenen van een contract met het voormalig hoofd van het Caribische voetbal, Jack Warner, in 2005. Dat contract zou ongunstig zijn voor Fifa en heeft Blatter daarmee zijn op vertrouwen berustende plichten geschonden en heeft hij tegen het belang van de Fifa gehandeld.

Het contract betreft een overeenkomst over tv-rechten tussen de Fifa en Warners organisatie Concacaf. Volgens een onderzoek van een Zwitserse omroep eerder deze maand heeft het contract geresulteerd in een miljoenen dollar winst voor het Warners eigen bedrijf. De Fifa is eigenaar van de tv-rechten van de Wereldkampioenschappen en verkoopt ze aan de regionale federaties die ze vervolgens verkopen aan omroepen.

Volgens de Zwitserse procureur-generaal wordt de Fifa-baas er ook van verdacht dat hij in 2011 een “ontrouwe betaling ” van twee miljoen US$ heeft gedaan aan Platini. In de verklaring staat dat de betaling is gedaan ten koste van de Fifa, die naar verluidt is opgemaakt voor werk dat is uitgevoerd tussen tussen januari 1999 en juni 2002.

Blatter treedt waarschijnlijk in februari af en wordt hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door Platini. Van zijn kant heeft Platini verklaard dat hij het geld van Blatter heeft gekregen voor werk dat is uitgevoerd in het kader van een contract met de Fifa. In een verklaring zegt Platini dat hij zaken heeft verduidelijkt aan de autoriteiten.
Zwitserse autoriteiten hebben in mei Fifa-toppers in Zürich gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten van Amerika. Eén van hen, Fifa vicevoorzitter Jeffrey Webb, is al uitgeleverd. Vervolgens heeft de VS de aanklachten tegen zeven anderen in deze corruptiezaak onthuld.

Negen van de beschuldigden waren hooggeplaatste huidige of vroegere Fifa-ambtenaren. Onder hen is Jack Warner, die momenteel zijn uitlevering uit Trinidad aanvecht. De Zwitsers hebben hun eigen onderzoek gestart naar de Fifa nadat de eerste arrestaties een feit waren.

Op 29 mei heeft Blatter een vijfde opeenvolgende Fifa-termijn gewonnen, maar door aanhoudende beschuldigingen van corruptie kondigde hij op 2 juni zijn aftreden aan. Hij zal zijn zittingstermijn op 26 februari op een buitengewoon congres van de Fifa beëindigen. De Fifa heeft haar persconferentie vrijdag enkele minuten voordat die zou beginnen, geannuleerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May