Karta-Bink voor 18-maandenregeling Suralco-arbeiders
26 Sep 2015, 00:56
foto
Assembleelid Ingrid Karta-Bink


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) pleit ervoor dat de Suralco ten minste een 18-maandenregeling treft met de werknemers. Dit houdt in dat het personeel bij zijn ontslag een uitkering van 18 maanden salaris krijgt. Suralco-arbeiders in vaste dienst en contractors zullen per eind november hun laatste salaris ontvangen en zijn daarna brodeloos. Het gaat in totaal om ruim 2000 werknemers.

De volksvertegenwoordiger stelt dat deze werknemers hun gezin hebben om te verzorgen en een aantal ook leningen heeft lopen, die uiteraard afbetaald moeten worden. Zij is er niet over te spreken dat de regering geheimzinnige gesprekken voert met de multinational, waarbij De Nationale Assemblee en de samenleving niets weten van wat er wordt besproken. “Uit de media moeten we vernemen dat Suralco haar deuren sluit, iedereen naar huis gestuurd wordt en dat er onderhandelingen gevoerd worden over een eventuele overname van de stuwdam door de Staat,” zegt Karta-Bink. Zij is er geen voorstander van dat de overheid de Suralco overneemt, zeker nu bekend is dat er geen bauxiet meer is. Het importeren van bauxiet is geen optie, want volgens ervaring van de Suralco blijkt dat niet winstgevend.

Karta-Bink zegt dat de Staat al geruime tijd wist dat Alcoa moest vertrekken, omdat Suralco niet winstgevend meer is. Al langer dan vijf jaren wordt gesproken over een sluiting. Nu is de kogel door de kerk. Het Assembleelid vraagt zich af of de Staat een onderzoek of evaluatie heeft gepleegd ten aanzien van het terugbrengen van het milieu in de gemijnde gebieden in de oude staat. Niet bekend is of het herbeplantingsproject te Moengo succesvol is geweest. Er schijnen miljoenen hieraan te zijn uitgegeven, maar de resultaten zijn nauwelijks merkbaar. “Hoe moet het verder met de grote kraters, die nu grote meren zijn geworden? Het zou goed zijn als de overheid schadevergoeding eist als compensatie. Dit geld moet echter niet verspild worden, maar kan door de overheid worden gebruikt om bedrijven op te zetten,” vindt Karta-Bink.

De volksvertegenwoordiger ziet graag dat er werkgelegenheid wordt gecreëerd of aan fondsenwerving wordt gedaan, zodat de vaste arbeiders en contractors na beëindiging van het dienstverband met de Suralco, in de gelegenheid worden gesteld om tegen een zachte rente van 2% een lening te nemen om hun eigen onderneming te starten. In het verlengde hiervan zou het ministerie van Handel en Industrie een instituut moeten oprichten, waarbij bestaande en toekomstige ondernemers begeleid en getraind worden, alsook marktonderzoek wordt gepleegd door dit instituut; daarmee kan worden ingespeeld op de vraag vanuit de markt. “In dit instituut moeten mensen met know-how zitting nemen, die het niet alleen houden bij praatjes. Stilzitten is uit den boze. Het is net als een baby die vanaf de geboorte opgevoed wordt om iets te worden in de maatschappij. Zo moet dit instituut ondernemers begeleiden, trainen en bestaande bedrijven upgraden,” stelt de volksvertegenwoordiger.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May