Elk stuk van de geslachte stier wordt gebruikt
25 Sep 2015, 00:52
foto
Een grote groep mensen voor de moskee ter gelegenheid van het offerfeest. (Beeld: René Gompers)


Elk deel van de geslachte stier is nuttig. Ook de botten worden meegenomen. “Dit is voor mijn honden,” roept een man terwijl hij een paar grote ‘bonyos’ in een zak doet. Bij verschillende moskeeën is er rundvlees gedeeld met gemeenteleden en de arme mensen uit de buurt. De geste is onderdeel van Ied Ul Adha, het offerfeest van de moslims.

Er is vlees aangeleverd vanuit het ‘abattoir’. Sommige gemeenten hebben de offerande zelf uitgevoerd. Bij Djama’ah Anshorullah aan de Jozef Israëlstraat zijn er tien stieren geslacht. “Zeven leden hebben een groep gevormd. Elke groep heeft een stier gekocht,” legt Robby Dragman, de voorzitter van de gemeente uit. Een derde van het dier gaat naar hen die offeren, een derde naar familie en vrienden, en een derde naar de armen.” De runderen zijn halaal geslacht: bij elk dier is er eerst tot Allah geroepen voordat het mes erin ging.

Bij sommige moskeeën vormden zich nog voor het slachten van de dieren groepen mensen. Geduldig wachtten zij, afhankelijk van hun plaats, in de felle zon hun deel af. Niet iedereen is gelovig. Zij zijn wel heel dankbaar. “Wi na pina sma. Den sma disi e yep unu furu, den du bun gi unu” merkt de man op die een zak vult met botten bij de grote moskee aan de Keizerstraat. Shaane wacht geduldig haar beurt af bij Masdjid Mabawi aan de Wicherstraat. “Ik ben blij want de arme mensen krijgen ook wat. Het leven is harder geworden. We hebben voor vijf gestemd maar de armen worden armer. Hier kijkt men niet naar ras, iedereen is welkom.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May