Totale maansverduistering van 27 op 28 september
25 Sep 2015, 07:38
foto
De maansverduistering van 27 op 28 september zal goed zichtbaar zijn via Suriname.


In de avond van 27 en 28 vindt een totale maansverduistering plaats. De eclipse zal in zijn geheel zichtbaar zijn vanuit Zuid-Amerika, inclusief Suriname, delen van Noord-Amerika, Europa, Afrika, Zuidoost-Azië, de Pacifische zee, Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en Antarctica.

Voor Suriname begint de maansverduistering op de avond van 27 september om 21.11 uur, tegen 23.47 uur bereikt deze verduistering de maximale omvang. Op 28 september 2.22 uur zal de verduistering eindigen. Tijdens de totaliteit bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een (bloed) rode gloed over de maan komt. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.

Het ontstaan van een maansverduistering
Bij een maansverduistering, of maaneclips, staan de zon, de aarde en de maan op een rij, in die volgorde. De aarde staat dus tussen de Zon en de maan in, waardoor de schaduw van de aarde op de maan kan vallen. Merk op dat wanneer de aarde tussen de Zon en de maan in staat, het altijd volle maan is. Een maansverduistering kan dus alleen plaatsvinden bij volle maan, maar niet iedere volle maan levert ook een maansverduistering op. Dit komt doordat de baan van de maan om de aarde een hoek van 5,14° maakt met de ecliptica.

In de meeste gevallen zal de volle maan dus enkele graden boven of onder de aardschaduw staan. De diameter van de aardschaduw (de penumbra) is ongeveer 2,5° en wanneer volle maan meer dan ongeveer 1,25° van de ecliptica gebeurt, vindt dus geen maansverduistering plaats. Dit gebeurt alleen wanneer Volle Maan plaatsvindt dicht bij een van de knopen van de maanbaan. Voor Suriname zal deze maansverduistering zichtbaar zijn bij onbewolkt weer. De volgende maansverduistering zal in 2019 plaatsvinden.

Hein Raghoebar M.Sc.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May