Aanslag op moskee in Jemen eist 25 levens
24 Sep 2015, 08:19
foto
Een kalotje op de grond op de al-Balili moskee, is een stille getuige van de doden die er gevallen zijn. (Foto: Science Photo Library)


Een zelfmoordaanslag op een moskee in de hoofdstad van Jemen, Sanaa, heeft aan minstens 25 mensen het leven gekost en ten minste 36 anderen gewond. Twee explosies hebben de al-Balili moskee getroffen tijdens het gebed voor het offerfeest Ied-Ul-Adha vandaag.

De aanval komt twee dagen nadat de Jemenitische president Abdrabbuh Mansour Hadi uit ballingschap in Saoedi-Arabië.is teruggekeerd naar de zuidelijke stad Aden. Hij was het land in maart ontvlucht na rellen van Houthi-rebellen, die het doelwit zijn van een Saudi-geleide coalitie. Samen met loyalistische troepen heeft de coalitie de Houthis teruggedrongen van een aantal gebieden, waaronder Aden. Maar de Houthis - sjiitische islamitische rebellen uit het noorden van het land – hebben nog steeds de controle over de hoofdstad.

De Verenigde Naties zegt dat bijna 4.900 mensen, waaronder meer dan 2200 burgers, sinds 26 maart zijn gedood in Jemen bij grond- en luchtaanvallen. Op maandag hebben de Houthis de eerste verjaardag gevierd van hun overname van Sanaa.

De Balili-moskee is dicht bij een politie-academie in Sanaa. Een zelfmoordterrorist heeft naar verluidt explosieven ontploft in de moskee en terwijl de mensen vluchtten ging er een tweede lading explosieven af bij de ingang. Sanaa is getroffen door een reeks bomaanslagen, vele van hen zijn opgeëist door de zogenaamde Islamitische Staat militante groep, die zijn eigen extreme versie van de soennitische islam volgt. Niemand heeft de aanval op de Balili-moskee nog opgeëist.

Wereldwijd vieren moslims wordt vandaag het offerfeest. De viering eert de bereidheid van Abraham om zijn zoon te offeren als een daad van onderwerping aan Gods wil.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May