Staat neemt voorschot bij CBvS om schulden te betalen
23 Sep 2015, 20:46
foto


De kortlopende binnenlandse schuld van de Staat Suriname is omgezet in een langlopende lening bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Er is tevens een voorschot opgenomen bij de CBvS, die geconsolideerd is in de langlopende lening. De Nationale Assemblee is officieel op de hoogte hiervan gesteld. "Doordat de staatsinkomsten sterk gedaald zijn vanwege de grondstoffenprijsschok, dreigden de inkomsten en uitgaven van de overheid in structureel onevenwicht met elkaar te geraken," meldt de perschef van het Kabinet van de President in een persbericht.

In het bericht wordt aangegeven dat de overheid in de gelegenheid moet worden gesteld om binnen een geïntegreerd macro-stabilisatiepakket de budgettaire maatregelen te treffen. Dit moet op de middellange en lange termijn de gezondheid van de overheidsfinanciën garanderen. Meegedeeld wordt dat de overheid in de afgelopen jaren achterstanden heeft opgelopen in het betalen van derden die goederen en diensten hebben geleverd. Er is een betalingsschema getroffen. Een deel de schuld is bestemd voor de financiering van de kapitaalinjectie aan twee staatsbanken. De Landbouwbank fuseert met de solvabele Volkscredietbank en Surinaamse Postspaarbank die niet volledig aan de toezicht vereisten van de CBvS voldeed.

Benadrukt wordt dat de omzetting van korte naar lange schuld geenszins een vieren van de teugels is, maar verschaft de nodige uitgangspositie om de efficiëntie en transparantie van de overheidsfinanciën op te voeren. De overeenkomst is volgens het bericht zorgvuldig getoetst op de bepalingen in de Wet op de Staatsschuld en de Bankwet 1956.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May