Grens Colombia-Venezuela wordt heropend
22 Sep 2015, 10:37
foto
Colombianen steken de grens te voet over, omdat de belangrijkste grensovergangen sinds 19 augustus zijn gesloten. (Foto: AFP)


President Nicolas Maduro van Venezuela en zijn Colombiaanse collega, Juan Manuel Santos, zijn overeengekomen om hun gemeenschappelijke grens geleidelijk te heropenen. Venezuela heeft de grens een maand geleden gesloten en startte vervolgens een grootscheepse anti-smokkel operatie.

Maduro heeft herhaaldelijk gezegd dat de smokkel heeft geleid tot tekorten in grote delen van Venezuela. Tijdens de ontmoeting in Ecuador hebben beide presidenten ook gezegd dat hun ambassadeurs onmiddellijk zouden terugkeren naar elkaars hoofdsteden.

Ongeveer 20.000 Colombianen zijn uit Venezuela vertrokken sinds de crisis begon. Meer dan 1.500 van hen zijn uitgezet wegens vermeende banden met criminele bendes die actief zijn in het gebied.De meeste van de anderen zijn uit angst gevlucht. Velen hebben hun persoonlijke bezittingen over de grens rivieren gesjouwd.

"Gezond verstand, de dialoog en de vrede tussen onze volkeren en onze landen hebben vandaag gezegevierd", zei Maduro na de gesprekken in Quito. President Santos zei dat Venezuela de rechten van de Colombianen moest hebben gerespecteerd. Hij voegde eraan toe: “Ik ben het ermee eens dat criminele organisaties die in het grensgebied werken, een groot probleem zijn, maar de beste manier om daarmee om te gaan is door samen te werken."

De meeste grenskruisingen werden gesloten en zo’n 3.000 Venezolaanse militairen zijn ingezet aan de grens sinds Maduro op 19 augustus is gestart met een grote anti-smokkeloperatie.Voor vele jaren, zijn zwaar gesubsidieerde producten uit Venezuela, waaronder goedkope benzine, verkocht tegen enorme winst over de grens in Colombia. Die handel heeft volgens Maduro geleid tot tekorten in het westen van Venezuela en andere delen van het land. De gesprekken van maandag zijn gefaciliteerd door de Uruguayaanse president Tabare Vasquez en zijn Ecuadoriaanse tegenhanger, Rafael Correa. De top is voorafgegaan door twee vergaderingen tussen de Colombiaanse en Venezolaanse ministers van Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May