Blog: Geloven dat het kan!
23 Sep 2015, 08:22
foto
Helyante Mac-Donald


Je hoeft geen econoom of wiskundige te zijn om te beseffen dat je in de problemen komt als je systematisch meer uitgeeft dan je verdient. En dat geldt net zo goed voor een privé huishouding als voor de staatshuishouding. Je hoeft geen socioloog of pedagoog te zijn om te herkennen dat er generaties opgroeien met een compleet ander normbesef. En dat niet in de laatste plaats vanwege zogenaamde rolmodellen die voor weinig positiefs echt model kunnen staan. De gevolgen van norm- en waardevervaging, weinig plichtsbesef en soms ronduit onethisch gedrag, ervaren wij dagelijks.

Je hoeft net zo min milieuwetenschapper te zijn om de ravage te onderkennen die wij aanrichten in ons milieu. Voorbeelden genoeg; van kwik in de goudmijnbouw en ongebreideld gebruik en dumpen van petflessen en ander plastic in de natuur, tot het ongecontroleerd ontbossen en afgraven van zand. Het tempo waarin schijnbaar urgente zaken toch nog weken en maanden voortkabbelen voor er een besluit valt blijft verbazen, ook wanneer je denkt dat je er gewend aan raakt. Om maar niet te spreken van de betalingsdiscipline en het weinig nakomen van afspraken vanuit de overheid. Dagelijks hebben journalisten, columnisten en bloggers de handen vol aan het beschrijven en analyseren van en het reflecteren op onze economische, sociaal-maatschappelijke en politieke realiteit. Een realiteit die vooral doorspekt lijkt van hoe het niet moet.

Nee ik ben niet depressief en zeker niet moedeloos als het over de toekomst van Suriname gaat. Je moet Surinamer zijn om ook elke dag weer de gouden randjes te herkennen binnen onze eigen realiteit. Zo creatief en vindingrijk als wij steeds weer blijken te zijn in het omgaan met de dingen van elke dag doen weinigen ons na. De humor opzoeken ook wanneer er weinig te lachen valt, schijnt Surinamers eigen te zijn. Je bent het aan je Surinaamse afkomst verplicht om positief gestemd vooruit te kijken en om te blijven bijdragen daar waar je een verschil kunt maken. Samen met nog vele anderen blijf ik geloven en erop vertrouwen dat wij beter kunnen en zullen presteren als het gaat om de reputatie van de staat Suriname, het (her)bouwen aan waarde en normbesef, voldoende aandacht voor milieubehoud en zo nog veel meer.

Ik zie daarnaast ook twee met elkaar samenhangende ontwikkelingen die positief stemmen. De eerste ontwikkeling is het ontstaan van kleine kernen in diverse sectoren van waaruit positieve veranderingen in gang worden gezet. Deze incubators die ook herkenbaar zijn binnen de politiek, het onderwijs en de gezondheidszorg laten zien dat het anders kan. Dat blijft binnen en ook buiten Suriname niet ongemerkt. Ook al gaan die veranderingen (nog) niet heel hard; die eerste signalen kun je niet missen. Met eigen mensen die boven hun eigen belang kunnen uitstijgen om Suriname vooruit te helpen. Daar word ik blij van!
De tweede ontwikkeling is een op gang komen van een stroom remigranten die ook willen bijdragen in de ontwikkeling. Je moet liefde voor Suriname in je systeem hebben om ook na 30-40 jaar in den vreemde die signalen van in gang gezette veranderingen op te pakken. En dan vervolgens ook toe te geven aan een hunkering naar Suriname als thuis. Ongeacht of men nu kiest te komen om zelfstandig te ondernemen, te arbeiden in loondienst of te rentenieren, in Suriname is plek zat!

En terwijl de eerste terugkomers zich weer thuis en vertrouwd maken, groeit de groep aan de andere kant van de oceaan die ook deze ‘ terug naar huis kriebels’ ervaart. Het tijdsverschil weerhoudt ze er niet van steeds op de hoogte te zijn van de laatst verschenen nieuwsartikelen of uitgebroken ‘brandjes’ in en buiten de politiek. Zelf verwelkomde ik deze maand twee leden uit de familie die gehoor gaven aan de kriebel zich weer thuis te maken waar ooit al thuis was. In een levensfase waarin menigeen gaat voor zekerheid en consolideren van wat is opgebouwd kozen zij beiden voor opnieuw beginnen in Suriname. Omdat thuis ook echt gewoon thuis is heet ik ook hen van harte welkom terug.

Helyante Mac-Donald
www.CrossedLinesadvisory.sr/blog
CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer met dienstverlening op het snijvlak van Organisatieinrichting, Businessplanning en Marketing.
Schrijven doet zij om te reflecteren op wat zij ziet en ervaart vanuit een hele brede interesse. Met deze maandelijkse blog wenst zij bij te dragen aan discussies over onderwerpen binnen onze eigen Surinaamse realiteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May