Studenten volgen veldpracticum te Jodensavanne
21 Sep 2015, 08:08
foto
Studenten van de universiteit hebben archeologisch onderzoek verricht te Jodensavanne.


Twee weken lang hebben vier studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Studierichting Geschiedenis, Faculteit Humaniora) onder begeleiding van de archeologe Cheryl White, een intensief archeologisch veldpracticum uitgevoerd op Jodensavanne. In februari 2015 vond er een verkennend onderzoek plaats, waarbij 41 artefacten zijn gevonden. Het merendeel bestond uit oude handgevormde spijkers. Dit zegt voorzitter van Stichting Jodensavanne, Harold Sijlbing, aan Starnieuws.

Het veldpracticum op Jodensavanne is bedoeld voor geschiedenisstudenten van de Faculteit der Humaniora die studiepunten dienden te behalen voor de minor Archeologie. “Het practicum had twee doelen. Ten eerste moeten studenten getraind worden in de beginselen van archeologisch veldonderzoek. Ten tweede moest er een historische data blootgelegd worden ter ondersteuning van de Stichting Jodensavanne’s inspanningen over de nominatie van Jodensavanne voor plaatsing op Unesco’s Werelderfgoedlijst”, deelt Sijlbing mee.

De voorzitter merkt op dat archeologie in de volle belangstelling staat van het wetenschappelijk onderwijs. Stichting Jodensavanne zal op korte termijn een meerjaren overeenkomst sluiten met de universiteit. Dit, om te verzekeren dat er duurzaam archeologisch onderzoek in Jodensavanne plaats kan vinden. Dit historisch Joodse dorp, nu een beschermd nationaal monument, werd precies 330 jaar geleden als semi-autonome enclave opgericht door gevluchte Portugese Joden. Zij legden zich toe op de suikerteelt. Met de inzet van duizenden tot slaaf gemaakte Afrikanen kwam dit tot stand. De nederzetting kende een bloeiperiode tot achter in de 18e eeuw, waarna vrijwel allen verhuisden naar Paramaribo.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May