Dodson geeft meer inzicht in opbouw tarieven EBS
20 Sep 2015, 07:27
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen


De vakbeweging, het bedrijfsleven en de regering gebruiken hetzelfde rekenmodel om de prijs van een kilowattuur (kWh) elektriciteit vast te kunnen stellen. Er zijn vier punten van verschil, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) aan Starnieuws. De regering komt op een prijs van 66 cent, terwijl de sociale partners op 43 cent per kWh komen.


De verschilpunten zijn de brandstofprijs die gehanteerd wordt. NH werkt met een gemiddelde van zes maanden fuel oil en diesel. De vakbeweging en het bedrijfsleven werken met de beursprijs van crude oil en diesel. "Wij moeten rekening houden met de contracten van de Energie Bedrijven Suriname, Suralco en Staatsolie, de ingebouwde toeslagen en het onderhoud van de netvoorzieningen," legt Dodson uit. Het is volgens de bewindsman noodzakelijk om het onderhoud te garanderen en ervoor te zorgen dat klanten die aangesloten moeten worden geen extra kosten in rekening gebracht worden voor kabels, trafo en dergelijke.

De minister zegt dat de regering beseft dat 66 cent niet de beste en laagste prijs is, maar het gaat om een startpunt. Er moet gewerkt worden aan betrouwbare energievoorziening voor nu en in de toekomst, geen extra kosten voor nieuwe aansluitingen, geen kruissubsidies buiten de eigen groepen (bedrijven subsidiëren geen huishoudens en omgekeerd ook niet) en vooral een efficiënt bedrijf. De kostenstructuur is volgens Dodson nu inzichtelijk gemaakt en kan er gestart worden met de efficiëntieslag.

In kleine groep verder
Nu betaalt iedereen 20 cent voor een kWh. De kostprijs is volgens NH 66 cent. Het verschil wordt gesubsidieerd door de overheid, waarbij de bedrijven en de 12% van de huishoudens die veel elektriciteit gebruiken, het meest genieten. NH heeft voorstellen gedaan waarbij gesteld is dat eenieder moet betalen op basis van het daadwerkelijk verbruik. Minder draagkrachten moeten worden geholpen, stelt de minister. Daarnaast betaalt iedereen een abonnement dat afhankelijk is van de aansluiting. 1 fase is SRD 10.85 per maand, terwijl 2 en 3 fase respectievelijk SRD 16.50 en SRD 18,25 per maand bedragen. 72% van de gezinnen gebruikt tussen 0 en 400 kwh. De voorstellen zijn uitgewerkt in groepen van gebruikers voor de huishoudens. Het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben een andere indeling gemaakt dan de regering.

De tarieven voor commerciële en industriële bedrijven is losgekoppeld van de huishoudelijke tarieven. Vrijdag kon er geen overeenstemming worden bereikt met de sociale partners. "De ene vond dat het niet eerlijk is dat de breedste schouders de zwaarste lasten moesten dragen, de andere vond dat na de aanpassing direct loonsverhoging moet volgen. Partijen konden elkaar om uiteenlopende redenen niet vinden," zegt Dodson. Afgesproken is dat in het weekend in klein verband samen gekeken wordt naar de tarieven. Twee vertegenwoordigers van de organisaties zullen de zaken verder uitwerken en inhoudelijk buigen over het voorstel van de regering en eventueel met alternatieve scenario's komen. "De regering zal een besluit nemen waarin het algemeen belang gediend wordt en waarbij continuïteit van de energievoorziening voor de totale samenleving gewaarborgd blijft," zegt de minister.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May