Open brief aan het bestuur van de VHP
17 Sep 2015, 03:58
foto


Geacht bestuur,

Recentelijk is aan een aantal politieke partijen de mogelijkheid geboden personen voor te dragen om zitting te nemen in de Staatsraad. Dit heeft heel wat stof doen opwaaien binnen bepaalde politieke partijen. Ik zal mij beperken tot de voordrachten gedaan vanuit het bestuur van de VHP daar ik zelf actief lid ben van deze partij en al bijkans 20 jaren een bijdrage lever; dus mij verantwoordelijk voel om te reageren.

Door de leiding van de VHP zijn twee personen namelijk Ganeshkoemar Kandhai en Mahinder Rathipal voorgedragen om zitting te nemen in voornoemde Staatsraad. De heer Kandhai is DNA-lid en minister geweest en de heer Rathipal is reeds drie termijnen DNA-lid geweest, momenteel onderdirecteur op het ministerie van Handel en Industrie. Nu blijkt echter dat er aan andere personen reeds voor de verkiezingen van 25 mei 2015 door het bestuur i.c. de voorzitter van de VHP de heer Chandrikapersad Santokhi, was beloofd invulling te geven bij de posities in de Staatsraad. Tot één van de aangeduide personen behoorde mevrouw Rewtie Sitaram (LLB). Zij heeft hieromtrent tevens via de media terecht haar misnoegen geuit!

Kennelijk zoals ondergetekende evenzo behoorde zij ook tot één van de aspirant DNA-kandidaten voor de VHP in het district Wanica! In 2010 was Sitaram al buiten de boot gevallen een positie te bemachtigen op de DNA-kandidatenlijst bij de selectieprocedure, ondanks dat zij een sterke kandidaat is en behoort tot een prioriteitsgroep (vrouw).

Om eerlijk te zijn hebben de thans gedane voordrachten door de partijleiding mij niet bevreemd!
In juli 2016 zullen er wederom bestuursverkiezingen binnen de VHP gehouden worden. Het huidige bestuur onder leiding van Chandrikapersad Santokhi verwacht terug te komen en natuurlijk moeten een aantal personen zichtbaar worden gemaakt. De dagelijkse besturen van de meer dan 300 kernen in de verschillen districten (gebieden) moeten dan in de gelegenheid worden gesteld om hun stem uit te brengen indien er meer dan één lijst wordt ingediend. De leiding van de partij weet als geen andere dat de coördinatoren in de verschillende districten (gebieden) een cruciale rol vervullen bij het geven van (bindende) adviezen aan de stemgerechtigde kernleden die binnen hun territorium vallen.

De heer Kandhai is coördinator van het gebied Weg naar Zee, terwijl de heer Rathipal coördinator is van het gebied Kwatta/Paramaribo. De overige coördinatoren betreffen onder andere de heer Mahinder Jogi (Saramacca), de heer Shailendra Girjasingh (Commewijne), de heer Asiskumar Gajadien (ressort Houttuin en omstreken) en de heer Jules Ajodhia (ressort Saramaccapolder).

Wat mij echter ook heeft verbaasd, is de toelichting die is gegeven door voorzitter Santokhi op basis waarvan de twee voordrachten zijn gedaan namelijk dat er gekozen is voor personen die ter zake deskundig zijn en verder over ruime ervaring beschikken. Hoe is het dan mogelijk geweest mevrouw Krishnekoemarie Hussainali- Mathoera voor te dragen tot DNA-lid die nooit in de buurt van het VHP-gebouw is gelokaliseerd noch het VHP-terrein heeft betreden vóór haar kandidaatstelling? Ze was immers nooit lid van de VHP. Welk profiel en of andere objectieve maatstaf heeft toen haar keuze bepaald? Is dit geen nepotisme?

Het is publiek geheim dat de voorzitter van de VHP mevrouw Hussainali-Mathoera die hij reeds als collega bij de politie kende, met voorrang heeft voorgedragen tot DNA-lid. Hier hebben dus duidelijk andere belangen, motieven en of overwegingen een rol gespeeld. Daarom is het laatste woord hierover nog niet gezegd! Uiteraard zijn bij de voordrachten van de overige DNA- kandidaten niet altijd adequate en objectieve keuzes gemaakt en verdient de leiding van de partij geen schoonheidsprijs.

In de 'Jongeren Raad' van de VHP bevinden zich tal van enthousiaste deskundigen die een wezenlijke bijdrage zouden kunnen leveren in de Staatsraad. Indien nodig, wil ik enige voordrachten doen!
De verandering, vernieuwing en verjonging binnen de partij lijkt voor de zoveelste keer een farce te zijn gebleken.
Tot slot heb ik begrip voor de immense teleurstelling, ontevredenheid en boosheid van mevrouw Sitaram die al tientallen jaren een constructieve bijdrage levert aan de partij in verschillende hoedanigheden (hoofdbestuurslid, voorzitter gendercommissie) en nu ondanks gedane toezeggingen wederom buiten de boot is gevallen voor een belangrijke positie. Maar ik verwacht van haar dat zij na het lezen van dit stuk begrijpt waarom er niet voor haar is gekozen. Immer het is een oude gewoonte bij de VHP om mensen die de partij door dik en dun ondersteunen constant over te slaan door de heersende nepotisme en patronage in de partij. Hiervoor bestaat het Hindostaanse gezegde: Kamaay dhotiwala khai topiwala. Daarom moet dit onrecht met wortel en tak worden uitgeroeid.

Bholanath Narain
bhola_narain@yahoo.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May