Dwarka: Open grenzen ramp voor agrarische sector
17 Sep 2015, 09:23
foto
De Moko ziekte komt in vier varianten en vormt ook een gevaar voor tomaten en koffie. Hele aanplanten zijn verwoest door deze zeer besmettelijke ziekte. (Foto: FAO)


“Het is de zoveelste keer dat we met de neus op de feiten worden gedrukt. Beleidsmakers hebben alle waarschuwingen in de wind geslagen en nu zitten we met de gebakken peren.” Zo reageert Dayanand Dwarka, voorzitter van de bond van bacovenarbeiders te Nickerie tegenover Starnieuws.

Zijn reactie slaat op de ramp die zich voltrekt op het bacovenareaal van de Food and Agriculture Industries (FAI) te Jarikaba. Zo’n 400 hectare van de 1.000 hectare aanplant is aangetast door de Moko bacterie. De ziekte tast de plant en de vruchten aan. Dwarka zegt dat nog voor de overname door FAI de ziekte was geconstateerd, “maar beleidsmakers hebben hun ogen gesloten voor de schade die zij kon aanrichten.” De ziekte was al in 2008 vastgesteld.

Hoe groter het aangetast areaal, hoe sneller de ziekte zich verspreidt. De aanplant te Nickerie, ook zo’n 1.000 hectare, is vooralsnog gevrijwaard van de ziekte. Dwarka zegt dat de ziekte zich niet alleen voordoet op het bacovenbedrijf. “Ook daarbuiten is de ziekte, alleen moet worden aangegeven en aangetoond in welke gebieden.” Dwarka, zelf een oude rot in het agrarisch gebeuren, zegt dat de ziekte is geïmporteerd. “We waren gevrijwaard van deze ziekten, maar als je ziet wat voor troep er allemaal via de slecht gecontroleerde grenzen binnenkomt, is het slechts een fractie van tijd voor je ermee wordt geconfronteerd.”

Hij wijst op peper, tomaat en groenten die vanuit buurland Guyana worden binnengesmokkeld. Door deze smokkel zijn ook de tomaten- en boulangerboorders (trips) binnengehaald, die een ware nachtmerrie vormen voor elke landbouwer. Nu is er ook sprake van import van Guyanese zaaizaad. “Op die manier boor je je eigen rijstsector de grond in.” Dwarka denkt dat het gros van de rijstboeren onwetend is over de desastreuze gevolgen waaraan ze zichzelf, de sector en het land blootstellen. Import van groenten, fruit en zaden zonder de benodigde veiligheidscertificaten, is een ernstige overtreding. Ook het gewoon meenemen van fruit, zaden en groenten uit het buitenland via de luchthaven valt daaronder. “Maar de overheid heeft natuurlijk altijd een grotere verantwoordelijkheid die zij niet alleen moet erkennen, maar er ook naar moet handelen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May