Definitieve einde van tijdperk skalians op stuwmeer
16 Sep 2015, 00:23
foto
De skalians worden in beslag genomen. Ze worden gesleept naar een centrale plek en worden ontmanteld. (Beeld: René Gompers)


Het is gedaan met het zoeken naar goud op het stuwmeer . “Ik kan u de verzekering geven dat het fenomeen ‘scaliantes op het stuwmeer’ definitief ten einde is,” deelt Regillio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen mee. De drijvende ‘goudbedrijven’ zijn dinsdagmiddag in beslag genomen en de eigenaren worden verantwoordelijk gesteld voor de schade aan het milieu. De pontons worden gesleept naar een centrale plek om ontmanteld te worden.

Het nieuws is dinsdagavond meegedeeld op een persconferentie op het ministerie. Daarvoor had Dodson een gesprek met de eigenaren van de skalians. Bij het gesprek waren ook aanwezig minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie, districtscommissaris van Brokopondo Yvonne Pinas en coördinator van de commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig. Op 4 september heeft Dodson persoonlijk de activiteiten van de skalians stopgezet. Hij heeft ook de brieven overhandigd waarin de eigenaren werden uitgenodigd voor een gesprek. Nog vóór het gesprek plaatsgevonden had, werden de activiteiten hervat. Samen met Juspol heeft Dodson de daad bij het woord gevoegd: Bij het niet nakomen van de afspraken zal er hard worden opgetreden.

Bij het gesprek zou er met de eigenaren gesproken worden over alternatieve concessies op het land. In plaats daarvan is de eigenaren meegedeeld dat er arrestaties verricht zullen worden, de skalians per direct in beslag genomen worden en dat ze voor de schade die ze met hun activiteiten hebben berokkend aan de omgeving, zullen opdraaien.

Dompig is blij met de actie van Dodson. “Het is een verschrikkelijk moeilijke taak gebleken om de skalians te ordenen. Het was steeds een kat en muis spel en er speelden allerlei belangen. Ik ben trots dat wij de beleidsondersteuning en de opdracht krijgen om op te treden," deelt Dodson mee. Er zijn negen skalians op het stuwmeer. Dinsdagmiddag zijn vijf gestopt en de rest volgt woensdag. Van sommige skalians was de bemanning al op de vlucht geslagen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May