Hongarije verklaart noodtoestand bij Servische grens
15 Sep 2015, 09:27
foto
Hongarije heeft een spoorwegdoorgang die tienduizenden migranten hebben gebruikt, verzegeld. (Foto: AFP)


Hongarije kan de stroom vluchtelingen niet meer aan. Het land heeft de noodtoestand uitgeroepen in twee zuidelijke provincies, terwijl er nieuwe strenge wetten zijn ingegaan om de illegale migrantenstroom een halt toe te roepen.

De politie kan nu iedereen aanhouden die probeert over het hek met prikkeldraad dat op de grens met Servië is gebouwd, te komen. De Europese Unie wordt geconfronteerd met een enorme toestroom van migranten, velen ontvluchten conflicten en armoede in landen, waaronder Syrië. Een boot met migranten uit Turkije naar Griekenland is vandaag gezonken. Daarbij zijn 22 mensen verdronken. De EU heeft besloten om vanaf vandaag 40.000 migranten van Griekenland en Italië te verhuizen naar andere EU-landen.Maar de unie moet het nog eens worden over de verplichte verdeelsleutel voor de andere 120.000 asielzoekers.

De nieuwe Hongaarse wetten zijn om middernacht in werking getreden. De politie heeft een spoorwegovergang die tienduizenden migranten gebruikten verzegeld. Veel van de vluchtelingen hebben in de open lucht geslapen aan de Servische kant van de grens. Rond het middaguur waren er gespannen scènes waarbij honderden migranten naar het hek stroomden, om een doorgang te zoeken. Anderen begonnen een sit-down actie, terwijl een andere groep uit protest gooide met voedsel en water omdat hen geen doorgang werd verleend. De noodtoestand geeft de politie meer bevoegdheden, en zorgt voor de inzet van troepen, in afwachting van parlementaire goedkeuring.

Politiebussen zullen asielzoekers nu vervoeren naar registratie centra, maar als hun aanvraag wordt geweigerd, zullen ze nu worden teruggestuurd naar Servië. De migranten zullen dus geen toestemming krijgen om via Hongarije verder te trekken. De politie heeft de opdracht gekregen iedereen te arresteren die de grens illegaal overschrijdt.

Hongaarse autoriteiten zeggen dat meer dan 9.000 migranten - een nieuw record – het land maandag heeft doorkruist. Het totaal aantal migranten dat dit jaar via Hongarije naar de andere EU-landen is gegaan, zit al boven de 200.000. Zo’n 20.000 anderen zijn via Oostenrijk verder getrokken. Vanaf vandaag wordt eenieder die de grens illegaal passeert, strafrechtelijk worden vervolgd. Er zijn 30 rechters op stand-by gezet om potentiële daders te berechten. De wetten maken beschadiging van het nieuwe vier meter hoog gebouwde 175 kilometer lange hek op de grens tussen Hongarije en Servië tot een misdrijf. Daarop staat gevangenisstraf of deportatie.

Het sluiten of controleren van grenzen van de EU-lidstaten zijn een uitdaging voor het Schengen-akkoord inzake vrij verkeer. Het voorziet echter wil voor tijdelijke controles in noodsituaties.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May