Ravaksur wil 20% loonsverhoging voor ambtenaren
14 Sep 2015, 11:42
foto


De Raad van Vakcentrales en de Bond van Leraren (BvL) dringen bij president Desi Bouterse er op aan dat er een samenhangend pakket aan maatregelen worden getroffen. De organisaties vinden ook dat er een loonsverhoging van 20% komt voor ambtenaren. Ook de belastingschijven moeten worden aangepast. De vakbeweging vreest dat de prijs van basisgoederen zal stijgen. Daarom worden er enkele maatregelen voorgesteld. Vandaag om 12.00 uur is er een derde ontmoeting tussen de vakbeweging en president Desi Bouterse.

Aanvankelijk participeerde de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) niet in de beraadslagingen. Gisteravond was namens de ambtenaren vakcentrale Michael Miskin wel aanwezig. Miskin bevestigt tegenover Starnieuws dat hij na afstemming met voorzitter Ronald Hooghart deelgenomen heeft aan de vergadering. Hij is er ook bij tijdens het gesprek met de president straks. De brief die naar het staatshoofd wordt verzonden, is niet ondertekend door CLO. Miskin zegt dat enkele zaken eerst verder moeten worden besproken.

Onderdeel pakket
De vakbeweging somt diverse zaken op die deel zouden moeten uitmaken van het integraal samenhangend pakket van maatregelen.
Benadrukt wordt dat de extra governement-take van SRD 40 cent op een liter brandstof een tijdelijke maatregel moet zijn. Deze moet binnen zes maanden worden vervangen door de herintroductie van de rij- en motorvoertuigenbelasting.
De vakbeweging vindt dat de nieuwe tarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) moet worden opgeschoond, waardoor de kostprijs omlaag gaat. Hetzelfde geldt voor de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). De verhoging moet gefaseerd plaatsvinden in twee jaar tijd.

Met de aanpassingen dienen volgens de vakbeweging compenserende maatregelen te komen. Het gaat om aanpassing van de belastingschijven, verhoging van overheidssalarissen aangezien de koopkracht met 20% is achteruitgegaan sinds de vorige loonronde in 2011. Er worden ook voorstellen gedaan over agressieve aanpak van inning van belastingen. Gepleit wordt voor een sociaal vangnet. De basisgoederen moeten worden uitgebreid en er moet hierop geen invoerrechten worden geheven. Parastatale bedrijven dienen te worden doorgelicht. De vakbeweging dringt aan op de invoering van een Spaar- en Stabilisatiefonds en bestrijding van corruptie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May