Saramacca krijgt een crematieoord
13 Sep 2015, 10:17
foto
Surzwam NV is bezig met het aanleggen van de weg. Er komt een crematieoord in Saramacca. (Foto's: Leroy Troon)


De stichting Nationaal Uitvaart Oorden Suriname wil verschillende crematieoorden opzetten in het land. Nu worden voorbereidingen getroffen voor het crematieoord op Uitkijk, Saramacca. Binnen twee weken wordt de weg aangelegd. De stichting heeft een stuk terrein langs de Saramaccarivier gekregen hiervoor van de regering. Met dit crematieoord wordt Weg naar Zee ontlast.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt aan Starnieuws dat het de plicht is van de overheid om te zorgen voor begraafplaatsen en uitvaartmogelijkheden. Nabestaanden moeten hun overledenen van heinde en ver vervoeren naar het crematieoord te Weg naar Zee. Dit is een kostbare zaak. "Bovendien willen mensen liever dat ze in hun eigen omgeving gecremeerd worden," zegt Algoe. Surzwam NV zorgt voor de ontbossing van het terrein en leggen de weg aan.

Shabier Ishaak, voorzitter van de stichting, zegt dat er eerst een onderzoek is gedaan in Saramacca. De behoefte is groot voor een crematieoord. Nu moeten de ontzielde lichamen van het mortuarium in de stad naar Saramacca vervoerd worden om thuis de laatste rituelen te verrichten. Daarna moeten ze naar Weg naar Zee voor de crematie. "Dat kost veel tijd en geld," zegt Ishaak. Door de drukte te Weg naar Zee lijkt het volgens hem meer op een manifestatie dan een crematie.

Ishaak zegt dat het lang geduurd heeft voor het crematieoord kon worden opgezet. Er zijn geen percelen vrij langs de rivier. "Alles is door politieke mensen uitgegeven aan politieke vrienden. Het is eindelijk gelukt om een vrij perceel te krijgen," legt de voorzitter van de stichting uit. Nadat het crematieoord in Saramacca gerealiseerd is, is Commewijne aan de beurt. "Daarna willen wij naar Coronie. Mensen lachen erom als zij dat horen, maar daar wonen tussen de 300 en 400 Hindoestanen. Bovendien willen steeds meer mensen van andere bevolkingsgroepen ook gecremeerd worden," meent Ishaak. "Als het nodig is, zetten we ook een crematieoord in Para op. Kortom, in het hele land waar er behoefte aan is."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May