Bedrijfsleven en Financiën buigen zich over doorvoerhandel
13 Sep 2015, 06:27
foto


Het bedrijfsleven heeft er moeite mee dat van de een op de andere dag de internationale doorvoerhandel is stopgezet door de regering. Dit maakt dat ondernemers hun afspraken met het buitenland niet kunnen nakomen en in problemen geraken. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, zegt aan Starnieuws dat er contact hierover is geweest met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de leiding van de Douane. Afgesproken is dat goederen die nog in de container zijn, wel mogen worden doorgevoerd.


Minister Hoefdraad zei op vragen in De Nationale Assemblee donderdag dat er orde in de chaotische situatie moet komen. Goederen die zogenaamd voor doorvoer bestemd zijn, komen op de Surinaamse markt terecht, zonder dat daarvoor invoerrechten zijn betaald. Het land loopt veel geld mis en er is sprake van oneigenlijke concurrentie. Daarom is ook opslag van goederen in entrepots stopgezet.

Welzijn zegt dat verder gesproken zal worden met de minister en de Douane. Voorlopig mogen 'losse goederen' niet worden uitgevoerd. Er moeten goede afspraken worden gemaakt, waarbij strenge controle plaatsvindt, waardoor er zich geen ongewenste zaken voordoen. Nu worden ook de bonafide ondernemers gedupeerd, stelt Welzijn. Door de doorvoerhandel stop te zetten, lijdt de Staat ook grote schade. Hij is blij dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May