Aandacht voor ouderen tijdens Caribbean Wellness Day
13 Sep 2015, 02:38
foto
Seniorenburgers laten zich controleren bij het Jeugdcentrum. (Foto: René Gompers)


Het ministerie van Volksgezondheid en de PAHO hebben zaterdag de Caribbean Welness Day in het jeugdcentrum herdacht. De gezondheidsdag is dit jaar met seniorenburgers doorgebracht. De Caribbean Wellness Day is onderdeel van het regionaal beleid voor de bestrijding van niet overdraagbare ziektes. Het thema voor dit jaar is Improving the quality of life of the region’s ageing population’ .

De grootste doodsoorzaken liggen in de categorie ‘niet overdraagbare ziektes’ zoals hart- en vaatziekten, chronische longaandoeningen, suikerziekte en hoge bloeddruk deelt Beryl Truideman, planningsmedewerker van Volksgezondheid, mee. “Er is nu een regionaal beleid om mensen zo gezond mogelijk te houden. Preventie is op dit moment een van de beste methodes om deze epidemie tegen te gaan,” legt ze uit. “Op deze dag legt men de ‘focus’ op gezondheid van de gemeenschap, in het bijzonder van de senioren.” Tientallen seniorenburgers zijn naar het Jeugdcentrum geweest om onder andere hun ‘bloed en suiker te laten checken’, te luisteren naar tips voor gezond eten en om mee te doen aan de bewegingssessies.

Ouderen hebben het eigenlijk qua gezondheid niet veel erger dan jong volwassenen, merkt Christine Luckham, klinisch geriater (medisch specialist voor oudere mensen) op. “Wat bij de ouderen ontbreekt is vaak de speciale aanpak die vereist is. De artsen in Suriname zijn over het algemeen opgeleid voor de massa. Wij weten nu uit onderzoek dat de ouderen apart aangepakt moeten worden. Ze presenteren hun ziektes op een andere manier dan jong volwassenen. De zorg die zij moeten krijgen, is niet altijd wat het wezen moet. Daar schort er nog wat aan.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May