Na jarenlange strijd krijgt Rahemal grondbeschikkingen
28 Feb 2010, 10:00
foto


Bewoners van de Rahemalweg en omgeving kregen na ruim dertig jaar strijd geleverd te hebben, zaterdag titel op de grond. Ze hebben veertig jaar recht op grondhuur. Van de ruim elf honderd personen die hiervoor in aanmerking komen, ontvingen drie honderd mensen als eerste hun toewijzingsbriefje. De rest komt woensdag aan de beurt.
De grondbeschikkingen werden uitgereikt door vice-president Ram Sardjoe, assembleevoorzitter Paul Somohardjo, minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijk Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en assembleelid tevens ondervoorzitter van de VHP, Radjkoemar Randjietsingh.

De coöperatie Eendracht en een task force in het leven geroepen door Sardjoe, hebben veel werk verzet om dit project af te ronden. Sinds 1935 wonen mensen op ‘Rahemal boyti’. Hun positie was ruim 75 jaar onduidelijk. Randjietsingh kreeg het podium om lof toe te zwaaien aan de regering. “Deze regering heeft een ingewikkeld probleem opgelost. Mensen hadden uw gronden afgepakt, maar dit onrecht is teniet gedaan”, betoogde de politicus.

Jong Tjien Fa merkte op dat het nieuwe ministerie van RGB zijn bestaansrecht heeft bewezen. “Er zijn 25.000 grondbeschikkingen uitgereikt. Dit is het mooiste moment. 75 jaar geleden hebben mensen van Rahemal grond gekocht, maar de grondpapieren waren niet in orde. Dit onrecht is nu hersteld. Zonder de coöperatie Eendracht en de task force was het niet gelukt”, benadrukte de minister.

“Kijk maar wie beschikkingen hier krijgen. Het zijn geen mensen die op de minister of op mij lijken. Nieuw Front werkt voor iedereen in het land”, hield Somohardjo zijn gehoor voor. Hij haalde aan dat in alle delen van het land mensen titel op de grond krijgen. Somohardjo deelde mee dat ook de infrastructuur aangepakt zal worden. De mensen zullen beschikken over wegen, elektriciteit en water.

Sila Lachmipersad, secretaris van de coöperatie zwaaide lof toe naar Randjietsingh die zich jarenlang ingezet heeft voor het in orde krijgen van de titel op de grond. Ze betrok Sardjoe, Somohardjo en Jong Tjien Fa bij de lofuitingen. Er is veelvuldig contact met deze functionarissen geweest om het grondvraagstuk van Rahamel op te lossen.

Ook voor Sardjoe was de uitreiking van de grondbriefjes een historisch moment. “Ik ben in 1935 op Rahamel boyti geboren. Ik weet hoe groot het grondprobleem is”, zei de vp. Hij wees erop dat er veel veranderd is in de loop der jaren. “Toen was deze weg een zandweg, nu is de weg geasfalteerd, er is licht en water”. Sardjoe mocht de eerste grondbeschikkingen uitreiken. Staande de bijeenkomst besloten de autoriteiten dat de mensen niet naar Hypotheekkantoor hoeven te gaan om de percelen in te schrijven. “Hypotheekkantoor komt hier naar toe”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May