Bouterse: Maatregelen nodig om economie te redden
11 Sep 2015, 12:32
foto
President Desi Bouterse beantwoordt vragen van journalisten in de Congreshal. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse legt uit dat de verhogingen van de nutsvoorzieningen en de extra brandstofheffing noodzakelijk zijn. "Het gaat niet om impopulaire maatregelen, maar om de economie te redden," zei Bouterse vandaag aan journalisten, na de installatie van leden van de Staatsraad. Hij antwoordt op vragen over zijn afwezigheid in De Nationale Assemblee dat er heel veel werk te doen is. Er waren genoeg leden van de regering aanwezig, "die de zaak beter dan hem kennen".

Bouterse erkent dat het een fout is dat de verhogingen niet beter zijn gecommuniceerd met de samenleving. Aan de andere kant merkt hij op dat het voor iedereen duidelijk was dat deze verhogingen op komst waren. Er is een brede consultatie geweest met maatschappelijke groepen hierover. De president haalt aan dat er veel werk te doen is. Hij is dagenlang bezig geweest met deskundigen en de vakbeweging. Bouterse verwacht dat binnen twee jaar het beter zal gaan, maar nu zijn de maatregelen nodig om de economie draaiende te kunnen houden.

"De wereldsituatie spreekt voor zich. Mensen zijn onvoldoende van bewust wat er gaande is," vindt het staatshoofd. Hij haalt de situatie in Brazilië aan, waarbij de zesde grote economie in de wereld in problemen is gekomen. Hij merkt op dat de aluinaardeprijs met US$ 120 is gedaald op de wereldmarkt. De Surinaamse economie moet gered worden, terwijl er op betere tijden wordt gewacht.

De president haalt aan dat als deze maatregelen niet worden genomen de gevolgen niet te overzien zullen zijn. Hij merkt op dat onder andere crèches niet zullen kunnen draaien, ziekenhuizen in problemen komen, sociaal zwakkeren getroffen zullen worden. Er zal een 'pot' gecreëerd worden om mensen die zwaar getroffen worden op te vangen. Er zullen ook structuren worden gecreëerd om prijsopdrijving tegen te gaan. De president legt uit dat overal zich problemen aandienen, ook bij de goudmaatschappijen en Alcoa. Iedereen vraagt ondersteuning. Als mensen hem niet zien in De Nationale Assemblee, betekent het niet dat hij niet werkt. Het werk wordt verdeeld binnen de regering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May