Regering houdt rekening met voorstellen bij verhogingen
11 Sep 2015, 00:01
foto
Vicepresident Ashwin Adhin legt uit dat negatieve effecten van de verhogingen worden opgevangen. (Foto: Raoul Lith)


De regering houdt rekening met voorstellen gedaan door De Nationale Assemblee om tariefverhoging van elektriciteit en water gefaseerd door te voeren. Er wordt rekening gehouden met kwetsbare groepen. Vicepresident Ashwin Adhin legde uit dat er een sociaal vangnet in het leven wordt geroepen. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen deelde mee dat er een aanvaardbaar voorstel komt, waar ook rekening gehouden wordt met voorstellen van de vakbeweging. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordde op vragen van Assembleeleden dat met de inkomsten onder andere achterstallige betalingen worden ingelopen. De sociale agenda wordt gegarandeerd en investeringen worden veiliggesteld.

De Nationale Assemblee is donderdag in een marathonzitting bijeen geweest. Er was enorme behoefte bij de Assembleeleden om vragen te stellen, waardoor de spreektijd beperkt werd gehouden. Adhin erkende dat zaken beter gecommuniceerd moesten worden met De Nationale Assemblee en de samenleving. Er zal een intensieve campagne worden gevoerd om voorlichting te geven aan het publiek. Hierbij zullen ook tips gegeven worden hoe energie bespaard kan worden. Door het sociaal vangnet worden negatieve effecten opgevangen. Dodson merkte op dat de gebruiker de regie van het verbruik in eigen handen moet nemen.

De oppositie vindt dat de regering niet voldoende huiswerk heeft gemaakt en ordenend is opgetreden bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij om nu de verhogingen door te kunnen voeren. De coalitie erkent dat er geen andere keus is dan verhogingen die jaren geleden doorgevoerd hadden moeten worden, nu in werking te doen treden. De subsidie aan de EBS is al ruim SRD 800 miljoen.

Minister Hoefdraad deelde mee dat er een samenhangend pakket aan maatregelen komt. Er zullen ook wetten worden aangepast. De Douane en Belasting zullen worden versterkt, zodat nieuwe wetten ook succesvol uitgevoerd kunnen worden. De bewindsman vroeg ruimte om op korte termijn hier meer duidelijkheid te kunnen geven. De vergadering die om 11.00 uur donderdag begon, duurde tot bijkans 23.30 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May