Congolese kunstenaar op Moengo Festival
10 Sep 2015, 16:21
foto
Marcel Pinas en de Congolese kunstenaar Mwilambwe Vitshois in een luchtig gesprek in Tori Oso.


Dit jaar is ook het Afrikaanse continent vertegenwoordigd tijdens het Moengo Festival dat gehouden wordt door Stichting Kibii in samenwerking met Tembe Arts en Studio. Voor Visual artist Mwilambwe Vitshois die uit Congo is, is Suriname helemaal onbekend terrein. Eenmaal op Surinaamse bodem voelt het als thuis, zegt hij.

Het Moengo Festival duurt tot 20 september. Een hoogtepunt op 18 september is de Poolo Boto show. De dorpen hebben zich reeds opgegeven voor deze show en het is even afwachten of het Dorp Langa Okoe aan de Cotticarivier, de titel zal prolongeren. Naast Congo zijn er ook artiesten uit Nederland, Frans-Guyana, België, de VS en het Caribische gebied.

Vitshois heeft samen met topkunstenaar Marcel Pinas organisator van het Moengo Festival, enkele jaren terug in Nederland gestudeerd. Hij is blij om te zien dat kunst ook in Suriname leeft. Vitshois heeft slechts basismateriaal meegenomen en met lokale producten zal hij ook zijn professie laten zien. Pinas zegt dat er nu een basis is gelegd voor een goed uitwisselingsprogramma met het Afrikaans land. Deze zal verder worden verbreed.

Tembe Art studio maakt zich ook klaar voor het afsluitingsweekeind. Verschillende dans, zang en culturele optreden zullen plaatsvinden. De leerlingen van Tembe Art zullen ook hun podiumkunsten laten zien. Volgens Pinas is er een interessant programma met lokale en internationale artiesten in elkaar gezet.
De Tembe foe Libie expo en tentoonstelling is nog gaande. Rond deze tentoonstelling was er in de afgelopen dagen veel te doen. Volgens Pinas is kunst ook een vorm van vrije meningsuiting. "Ik wil niet afdwalen van het doel," zegt Pinas over het kritiek van kerkorganisaties van Moengo over enkele beeldende kunsten die zijn uitgestald. "We zijn on speaking terms. Het afgelopen weekend hebben we nog gesproken over de bezorgdheid. Ik hoop dat we nog op één lijn komen te staan," is het laatste wat Pinas hierover wilde zeggen.

Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt dit festival gehouden. Dit jaar is de focus gericht op visual arts, dans, zang, muziek en theater.

Ala-D Media
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May