Regering zal verhogingen niet terug kunnen draaien
09 Sep 2015, 00:00
foto


Het ziet er niet naar uit dat president Desi Bouterse de aangekondigde verhogingen door de Raad van Ministers (RvM) zal terugdraaien. Dit is niet mogelijk, omdat de inkomsten nodig zijn om te kunnen voldoen aan de verplichtingen. De Staat heeft te weinig geld om zijn huishouding te kunnen draaien. De inkomsten uit de olie- en goudsector zijn drastisch afgenomen. De regering zal een samenhangend pakket aan maatregelen presenteren, zoals gevraagd wordt door onder andere de vakbeweging en het bedrijfsleven.

De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben gesteld dat ze niet tegen verhoging zijn van elektriciteits- en watertarieven, maar de wijze waarop deze plaatsvindt draagt hun goedkeuring niet. Een kritiek op de regering is ook dat er te weinig wordt gedaan aan bezuinigingen. Het bedrijfsleven vindt dat de samenleving het gelag moet betalen van het beleid dat gevoerd is in de vorige regeerperiode.

De regering zal in het ambtenarenapparaat en in parastatale bedrijven bezuinigingsmaatregelen doorvoeren. President Bouterse heeft het volk gevraagd om vertrouwen te hebben in de regering. Hij haalde aan dat "de volkspresident geen maatregelen gaat nemen die het volk zullen treffen." Volgens het bedrijfsleven en de vakbeweging zullen diverse goederen meteen de lucht in gaan als de verhogingen worden doorgevoerd. Zo zal de broodprijs onherroepelijk omhoog gaan. Alle producten waar veel elektriciteit en water gebruikt worden, zullen omhoog gaan.

Donderdag komt De Nationale Assemblee in openbare vergadering bijeen om uitleg te vragen aan de regering over de genomen maatregelen. De oppositie en coalitie hebben om een spoedvergadering gevraagd. De recesperiode wordt onderbroken voor deze bijeenkomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May