Verkiezingen Guatemala naar tweede ronde
08 Sep 2015, 12:51
foto
Jimmy Morales is zeker van zijn plaats in de tweede stemronde van de Guatemalteekse presidentsverkiezingen. (Foto: Reuters)


De komiek Jimmy Morales leidt de presidentsverkiezingen in Guatemala, terwijl de twee andere kandidaten in een nek-aan-nekrace zitten om mee te kunnen doen in de tweede ronde. Morales die een campagne tegen corruptie heeft gevoerd, heeft ongeveer 24% van de 97% stemmen die tot nog toe zijn geteld.

De centrum-rechtse zakenman Manuel Baldizon en en voormalige presidentsvrouw Sandra Torres zitten beiden op ongeveer 19,5%. Nu geen van de kandidaten 50% van de stemmen heeft gehaald, zal er op 25 oktober een tweede ronde van de verkiezingen worden gehouden.

De strijd om mee te doen aan de tweede stemronde tussen Torres, de ex-vrouw van de voormalige president Alvaro Colom, en Baldizon gaat om minder dan 1.000 stemmen. Volgens de kiescommissie hebben zo’n 70% van de stemgerechtigden hun stem zondag uitgebracht. Nu worden een paar honderd stembiljetten opnieuw geteld, voordat het definitief resultaat zal worden aangekondigd.

De kiezers hebben gestemd voor een nieuwe president, een nieuwe vicepresident, een nieuw congres en lokale functionarissen. De linkse Torres lijkt meer kans te hebben zich te verzekeren van een plek voor de tweede stemronde. De verkiezingen in Guatemala volgen in de nasleep van de beschuldigingen van miljoenenfraude bij de douanediensten. In dat schandaal moesten president Otto Pérez Molina en zijn vicepresident Roxana Baldetti ontslag nemen. Beiden zitten in de gevangenis in afwachting op hun proces.

"De mensen zijn moe van meer van hetzelfde," zei Morales (46) aan verslaggevers nadat hij had gehoord van zijn voorsprong."Guatemala wil veranderen en niet worden beheerst door mensen met een donkere verleden," zei hij zondag kort nadat hij zijn stem in de buurt van Guatemala-Stad had uitgebracht. Morales is de presidentskandidaat voor de National Front of Convergence.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May