Boeren plannen landelijke actie
08 Sep 2015, 08:35
foto


Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) zegt aan Starnieuws dat de boeren een grote actie aan het voorbereiden zijn. Zij hebben ook organisaties in Paramaribo en andere districten benaderd. Woensdag zal er hierover overlegd worden en het besluit om over te gaan tot actie zal ook op die dag beslist worden.

Oemraw benadrukt dat de opkoopprijs van SRD 28 voor een baal natte padie moordend is voor de boeren. “De boeren kunnen het hoofd niet meer boven water houden. De aanpassingen die de regering gepleegd heeft en voornemens is door te voeren, zullen de rijstsector dood laten bloeden,” stelt de SPBA- topman. Volgens Oemraw is er op deze manier geen inzaai meer mogelijk.

De voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, heeft eerder ook zijn bezorgdheid over de opkoopprijs geuit. Aan Starnieuws zei hij dat hij het barbaars vindt dat de boeren een opkoopprijs tussen de SRD 28 en 30 aangeboden krijgen voor een baal natte padie. Dit, terwijl de kostprijs tussen de SRD 55 en 60 ligt. De bondsvoorzitter vindt dat er iets fundamenteels verkeerd gaat in de sector, aangezien de opkoopprijs steeds minder wordt.

Landbouwer Hemant Persaudsingh doet al 30 jaren aan landbouw. “Nu is het niet meer vol te houden. Ik kan liever naar Guyana verhuizen. De tijden zijn veranderd. Vroeger kwamen de Guyanezen hier en nu is het tijd dat wij daar gaan. Daar is het veel beter georganiseerd,” meent de landbouwer.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May