Parlementsvoorzitter Brazilië beschuldigd van corruptie
21 Aug 2015, 14:22
foto
Eduardo Cunha is één van de meest uitgesproken tegenstanders van de regering in het Congres. (Foto's: Reuters)


Braziliaanse openbare aanklagers die een groot corruptieschandaal onderzoeken, hebben belastende aanklachten ingediend tegen de voorzitter van de Tweede Kamer van het Congres, Eduardo Cunha. Hij zou US$ 5 miljoen aan steekpenningen hebben aangenomen om contracten met de staatsoliegigant Petrobras veilig te stellen.

Cunha ontkent de beschuldigingen en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. Hij is een uitgesproken criticus van president Dilma Rousseff. Er zijn ook aanklachten ingediend tegen ex-president Fernando Collor de Mello, die tussen 1990 en 1992 aan de macht was. Hij nam enkele uren voordat de Senaat een vervolgingsprocedure voor corruptie tegen hem zou inzetten, ontslag als president.

De Braziliaanse procureur-generaal, Rodrigo Janot, heeft Cunha beschuldigd van corruptie en het witwassen van geld. Wat de aanklachten tegen Collor de Mello zijn, is niet bekendgemaakt. Hij stond op een eerdere lijst van mensen in het onderzoek naar het Petrobras corruptieschandaal. Ook hij ontkent enig vergrijp.
In een bericht op Facebook beschuldigt Collor de Mello de procureur-generaal ervan een spel op te voeren voor de media. "Alles zou zijn verduidelijkt als de senator het recht had gekregen om de beschuldigingen te onderzoeken en zijn uitleg te geven", luidt het bericht.

De gewezen president zegt dat hij "het belangrijkste slachtoffer van dit complot" is. Het Hooggerechtshof zal nu moeten beslissen of hij de aanklachten aanvaardt. Als congresleden zouden beide mannen door het Hooggerechtshof worden berecht.
Eerder deze week zei Cunha dat hij in zijn functie als parlementsvoorzitter zou blijven, zelfs als hij zou worden aangeklaagd. "Ik ben op geen enkele manier van plan om af te treden. Ik zal het werk blijven voorzetten, waarvoor ik ben gekozen door de meerderheid van het parlement," zei hij. Tientallen politici, zakenlieden en ambtenaren zijn in het afgelopen jaar aangeklaagd in verband met het Petrobras schandaal.

Intussen klinkt de roep om het aftreden van president Dilma Rousseff steeds luider. De beschuldigingen van corruptie en de economische crisis waarin Brazilië is beland, hebben de populariteit van Rousseff doen afnemen. Ze was voor meerdere jaren het hoofd van Petrobras, maar was niet betrokken bij het schandaal. Rousseff van de linkse Arbeiderspartij is in oktober herkozen voor een tweede termijn van vier jaar. Behalve anti-regeringsdemonstraties worden er ook pro-regeringsdemonstraties gehouden in het hele land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May