Prijs Amerikaanse ruwe olie daalt naar US$ 40
20 Aug 2015, 15:22
foto
Een druppel diesel aan het uiteinde van een mondstuk na een oliepomp. De situatie op de oliemarkt wordt er niet rooskleuriger op. (Foto: Reuters)


Amerikaanse ruwe olie is vandaag tot bijna US$ 40 per vat gedaald. Dit is het laagste cijfer sinds de wereldwijde financiële crisis van 2009. De lage prijs is een gevolg van de voorraden van Noord-Amerika en het Midden-Oosten die recordhoogten hebben bereikt. De lage olieprijs op de wereldmarkt is ook te merken bij de pompprijs. Vanaf morgen kost een liter benzine bij Gow2 SRD 3,76. De dieselprijs is SRD 3,50 per liter.

Sinds juni heeft de olie een derde van haar prijs verloren door de hoge Amerikaanse productie, door stijgende productie in het Midden-Oosten en de bezorgdheid over de dalende vraag van de Aziatische economieën.

Amerikaanse ruwe olie, ook wel bekend als West Texas Intermediate of WTI LC1 , is met 50 dollarcent gekelderd naar US$ 40,30 per vat. Brent ruwe olie (LCOc1), de wereldwijde olie benchmark (maatstaf), is met 75 dollarcent gedaald naar $ 46,41 per vat. In januari bereikte Brent zijn dieptepunt met US$ 45,19 per vat.

Stijgende voorraden
De voorraden Amerikaanse ruwe olie zijn vorige week met 2,6 miljoen vaten erbij gestegen tot 456,21 miljoen vaten, zegt het Amerikaanse overheidsbureau voor Energie Informatie. De markten hadden een afname van de voorraad verwacht. Het nieuws van de stijgende voorraden heeft de WTI woensdag meer dan 4% doen kelderen. De toename van de voorraden is een direct gevolg van een Amerikaanse raffinaderij die sinds vorige week is gesloten voor reparaties en de import die sinds april zijn hoogste niveau heeft bereikt.

De export van Canada naar de Verenigde Staten is afgelopen week met meer dan 400.000 vaten per dag toegenomen tot 3,39 miljoen vaten per dag. Maar de Amerikaanse productie van ruwe olie is sinds begin juni ook gedaald met meer dan 250.000 vaten per dag.

De OPEC blijft ononderbroken recordniveaus olie pompen, waardoor de wereldwijde olievoorraden blijven stijgen. Saudi-Arabië heeft in juli 7,365 miljoen vaten per dag geëxporteerd, tegenover 6,935 miljoen vaten per dag in mei. De Chinese aandelen die vandaag meer dan 3% zijn gedaald, voeden de “ellende” op de oliemarkt. De bezorgdheid over de tweede grootste economie van de wereld blijven toenemen. De situatie op de markten van afgeleide producten (derivaten) ziet er op de lange termijn ook niet gunstig uit.

De prijs van olieleveringen in de komende vijf jaar is in de afgelopen maanden ingestort. Voor leveringen van ruwe olie in 2020 wordt ongeveer US$ 20 meer voor een vat geboden dan de huidige prijzen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May