PCS-onderzoek voor verscherpt beleid geestelijke zorg
19 Aug 2015, 22:01
foto
De onderzoekers van het Psychiatrisch Centrum Suriname.


Het bevolkingsonderzoek van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) in Nickerie en volgend jaar in Paramaribo, moet gegevens opleveren om het beleid van de geestelijke gezondheidszorg verder te verscherpen. In samenwerking met partner Arkin Amsterdam uit Nederland zullen in totaal 3000 adressen worden aangedaan. Het onderzoek is zondag gestart in Nickerie.

Op elk adres zal een persoon uit het huishouden worden geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek. Hierbij zullen enkele vragenlijsten worden afgenomen over het gebruik van alcohol en drugs en de beleving van depressie en angstklachten. Naast het aanscherpen van het beleid van de geestelijke gezondheidszorg, zal bij het onderzoek het nieuwste aanbod van PCS, de online hulpverlening ofwel E-Mental health, worden getoetst.

Door de E-Mental health zal gratis hulp worden geboden om het gebruik van alcohol te verminderen of geheel te stoppen met alcohol. Deze alcohol zelfhulplijn is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en heeft internationaal succes bewezen in de hulpverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg, zegt de voorlichting van het PCS. Op basis van de ervaringen van de alcohol zelfhulp zal na gedegen evaluatie worden nagegaan als het programma zal moeten worden aangepast voor Suriname, waarna er ook meerdere online zelfhulplijnen worden aangeboden.

De psychiaters R. Dwarkasing, V. Lumsden, R. Nanda en de psychologen R. Jadnanansing en S. Danoe zijn namens het PCS betrokken bij het onderzoek en het team wordt op locatie ondersteund door de districtscommissarissen en bestuursopzichters.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May