Surichange Bank continueert succes
19 Aug 2015, 16:19
foto
Stanley Mathura


Surichange Bank NV (SCB) heeft een goed jaar achter de rug. De bankinstelling noteert in 2014 een toename van meer dan 50% van de brutowinst in vergelijking met 2013. De onderneming heeft ook zwaar geïnvesteerd in kader.

SCB heeft over het boekjaar 2014 een brutoresultaat van SRD 4,7 miljoen geboekt, vergeleken met SRD 3,1 miljoen het jaar daarvoor. Het balanstotaal is met 8,7% gestegen tot SRD 406,9 miljoen. Een jaar eerder was het balanstotaal ruim SRD 32 miljoen minder; SRD 374,2 miljoen. De aan haar toevertrouwde middelen zijn met 9% toegenomen, terwijl het kredietbedrijf nagenoeg constant is gebleven.

Stanley Mathura, directeur van SCB NV, zegt dat het operationeel resultaat hoger zou zijn, echter is dat beïnvloed door hogere beloningen voor spaargelden en andere kosten. “Het gevolg was een mindere groei van de algemene bedrijvigheid en krappere marges voor de bank.” Hij wijst erop dat de Centrale Bank van Suriname per 1 juli 2014 vijf bestaande richtlijnen heeft herzien. Het gaat om maatregelen op het gebied van solvabiliteit, kredietclassificatie en debiteurenvoorzieningen, investeringen in vaste activa (vastgoed), grote posten (met name kredieten) en leningen voor directie en leden van de raad van commissarissen.

De bank heeft deze nieuwe richtlijnen doorgevoerd. Mathura kwalificeert deze als “nuttig”. De andere kant van de medaille is dat de nieuwe richtlijnen en de slechte betalingsdiscipline van de overheid kostenverhogende effecten hebben teweeg gebracht voor de bedrijfsvoering van de bank. Met name de post voorzieningen is daardoor gestegen. De bankdirecteur zegt dat de SCB ook hoger en duurder kader heeft aangetrokken om de organisatie verder te versterken. De afname in overmakingen (in- en uitgaand) en de lagere koersen van de Euro hebben ook hun stempel gedrukt op het resultaat.

Maar ontevreden is directeur Mathura niet. “Als je nagaat dat we tien jaar geleden zijn begonnen met SRD 5 miljoen, en dat we nu meer dan SRD 400 miljoen beheren, dan is daar het bewijs dat de SCB haar plaats heeft verworven.” De bank herdenkt op 9 september haar tweede lustrum. “Voor deze mijlpaal zijn we vooral het publiek en ons personeel erkentelijk.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May