Grassalco haalt bijna 4 kilo goud per maand uit Maripaston
18 Aug 2015, 00:43
foto
Het goudwinningssysteem op Maripaston in het district Para. (Archieffoto)


Grassalco is vorig jaar november begonnen met het winnen van goud. Op Maripaston, Para, wordt op kleine schaal kwikvrij goud gewonnen uit de restanten van een uitgemijnd gebied. Er wordt gemiddeld vier kilo goud per maand uit de ‘baka santi’ gehaald. Het bedrijf maakt zich klaar voor de tweede fase van de operatie: het vinden en toevoegen van beter materiaal om de goudproductie te verhogen.

Sergio Akiemboto, president-directeur van Grassalco is tevreden met de vorderingen van de goudwinningsactiviteiten. “We hebben aangetoond dat we op een kwikvrije manier goud uit de grond kunnen halen,” merkt hij op. “Er is ‘break-even’ gedraaid. Het loopt en we hebben er een studie op losgelaten.” Een docent en enkele studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn bezig het goudwinningssysteem te onderzoeken.”Dit betekent dat we over een jaar of twee een wetenschappelijk document zullen hebben over het systeem dat Grassalco heeft geïntroduceerd: het winnen van goud via het zwaartekrachtsysteem zonder kwik,” deelt Akiemboto mee.

Nu bewezen is dat er behoorlijk wat goud uit restmateriaal efficiënt en kwikvrij gehaald kan worden gaat het bedrijf een stap verder. In het begin ging het niet al te best. “We zijn begonnen met een kilo in november” legt de chief operations officer van Grassalco, Azma Karamat-Ali, uit. “Tot nu toe hebben we iets meer dan 30 kilo gehaald uit zo een kleine plaats die porknokkers al gebruikt hebben. Het is geweldig wat we gehaald hebben, zonder kwik!” Grassalco begint dinsdag met fase twee op Maripaston, voegt ze toe. Daar gebeurt de eerste drilling naar primair erts. “We gaan onze reserves uitbreiden. Natuurlijk gaan we door met de ‘baka santis’ en kwikvrij werken," zegt Karamat Ali.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May