De mindset van corrupte mensen
18 Aug 2015, 12:12
foto


Schrikt u niet, valt u niet van uw stoel want we zijn allemaal een beetje corrupt. Wat!! Zou u zeggen, ik (dus u) ga elke zondag naar de kerk (anderen naar mandir, moskee) en bid elke dag hoe kan ik corrupt zijn? Mijn buurman is net minister geworden en hij bidt ook elke dag en is zondag braaf in de kerk dus hoe kunt u zeggen dat wij allemaal een beetje corrupt zijn?

Error
Wat ik bedoel is dat dat 'zaad' om corrupt te worden of te zijn in ons allemaal zit. Het is een kwestie van tijd of het groeit en weer klein wordt. Vergelijk net een icon beneden op je computer scherm. Als je op zo’n icon klik, wordt het groot op je scherm, zo ook dat 'corrupte zaad' in ons. Nog een vergelijking, we zijn allemaal bekend met de terminologie 'computer virus'. Dat is niets anders dan een error in de hard/software van je computer. Deze error is heel klein (icon) aanwezig en als het maar voldoende en lang wordt getriggered doordat u allerlei sites bijvoorbeeld opent of als u een bepaald woord typt of opdracht geeft, wordt die error groot en dat kan langzaam heel groot worden of binnen enkele tellen. Net een ballon die zich vult met lucht. Is deze error groot genoeg dan neemt het de computer over en kunt u klikken waarop u wilt er gebeurt niets dan dat de computer zijn eigen weg opgaat. De computer crasht zeggen wij dan.
Zo is het ook met de corrupte icon oftewel error in ons. Deze error, er zijn nog tientallen andere soorten errors in ons, is sinds dat we als foetus in de baarmoeder van onze moeder waren in ons ontstaan dan wel pas na de geboorte of tijdens onze kinderjaren verworven.
Tijdens de kinder-tienerjaren bijvoorbeeld werd deze icon bij velen van ons van tijd tot tijd groot en waren we corrupt bijvoorbeeld gespiekt op school, awaras of manjas genomen op het erf
(gestolen) van de buurman, gejokt voor onze ouders dat we bij een vriendin gingen studeren en dan met anderen op stap gingen.

Mindset
Deze error oftewel mindvirus nu in zaad vorm in ons helpt, zodra het groter wordt, onze mindset bepalen. Wat is nu de mindset? Heel eenvoudig en practisch uitgelegd zoals ik het al 25 jaar uitleg, is de mindset niets anders dan het resultaat van het samenspel van 5 kanalen die signalen, prikkels, triggers van buiten opvangt en deze 5 kanalen geleiden het in onze hersenen. Het resultante van dat samenspel van die 5 kanalen bepaalt dan de mindset in onze hersenen en is in feite niets anders dan energie en informatie.
Deze 5 kanalen zijn:
1.je mentale focus, intelligentie capaciteit, job skils, je werk
2.materiele dingen: als je geld, huis, auto enz
3.emoties: die je hebt positief en negatief die misschien niet helemaal verwerkt zijn
4.lichaam: eten, drinken, slapen, verzorging, ziek zijn ,gezond zijn
5.spiritualiteit

De gevormde mindset met grote error (mindvirus) of juist kleine error, bepaalt dan onze gedachten op dat moment en de gedachte weer leidt tot attitude, keuzes en gedrag en actie die we manifesteren. In geval de corruptie mindvirus ( zit vaak in de emotie kanaal) sterk en lang genoeg is getriggerd dus groot is opgeblazen in de persoon dan bypassed dit zelf de ratio en intelligentie van de persoon. Die persoon weet dat corruptie niet goed is maar vecht nu tegen de druk van de error die steeds groter wordt. De ene kan het toch tegengaan doch een ander zwicht. De corruptie daad is geschied, de ballon wordt kleiner en de persoon is weer terug in integer zijn, committed zijn maar wel intussen bezig de “schade” te verdoezelen. Hij of zij is terug in “normaal” doen en de retoriek is ook ernaar: je hoort hem/haar ook zeggen corruptie is niet goed, we moeten het uitbannen met wortel en al, tolereren geen corruptie en meer. Intussen heeft hij of zij de corruptieve handelingen al gepleegd en nogmaals doet er alles aan om het te verdoezelen. Dat gaat een hele tijd goed, hij of zij ziet ook dat andere collega's mogelijk hetzelfde hebben gedaan en nemen mekaar in bescherming ook. Dan komt er weer de fase dat de corrupte error opnieuw wordt getriggerd en sterk en gebeurt hetzelfde weer.

Je kunt je afvragen waarom nu bijvoorbeeld een minister, een parlementariër, een directeur of ondernemer die al zo goed verdienen met allerlei privileges dus materieel goed zitten en dus een goed gevulde materiële kanaal juist moet leiden tot een goed mindset, toch overgaan onder invloed van die groter wordende error tot corruptie?
De corruptie error zit diep in de emotionele kanaal nogmaals in zaad vorm. Vermelde groep mensen en hun vrienden zitten met hun positie heel dicht bij de triggers, derhalve zijn zij de eersten die geprikkeld worden. Immers een telefoontje of een handtekening, een stichting of gefingeerde factuur kan miljoenenen en andere voordelen opleveren. Dus het zaad is snel geprikkeld en een maal wat groot is het moeilijk te stuiten ook niet met de eed aflegging van toen en wat men heeft gezworen bij de beëdiging en komt er een sneeuwbal effect. Zo’n opgeblazen error is gierig, wilt steeds meer al heeft men al zoveel en wilt macht en dat is er dus neemt deze mindvirus de mindset over. De rest weet u nu.

Oplossing
Dit beschreven scenario is nu van hoog tot laag evident in een maatschappij en dit terug dringen gaat niet voor 100 % lukken. Als men nu bewust wordt van het beschreven mechanisme en naast zwart wit maatregelen (things) als controle apparaat, transparantie procedures, zware straffen, anti corruptie wet e.d.ook nu dat samenspel (menselijke software) van die 5 kanalen bij het individu beter laat ontwikkelen, dus we leren hoe de error in zaad vorm ten alle tijde klein te houden ondanks de enorme triggers, zal het zeker lukken corruptie met meer dan 65% terug te dringen. Dat gaat miljoenen dollars extra opleveren ten gunste van de maatschappij.

Het ligt nu aan beleidsmakers hun intentie en visie en geloof hierin om verder te gaan. De kennis en tools tot betere “ menselijke software” ontwikkeling zijn er. Dit is een belangrijk onderdeel bij investeren in human capital en als dit wordt meegenomen hebben we in een klap meerdere maatschappelijke voordelen o.a. burgers die competent zijn, committed zijn en conscious zijn om de juiste dingen te doen. Met meer prestatie, productie, voldoening en veel meer gezondere mensen. Wie volgt?

Drs. S.Gobardhan, arts in age- & attitude management

mahatt@earthlink.net
www.improveattitude.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May