Schot in voorbereiding export witte rijst
17 Aug 2015, 08:45
foto
De export van padie naar Venezuela is gebleven bij een eerste bezending.


Er lijkt schot te komen in de Petro Caribe-overeenkomst om in plaats van padie, witte rijst te exporteren. Deze week worden de Venezolaanse functionarissen verwacht die verder zullen onderhandelen met de verwerkers over het te leveren product en de hoeveelheden. De bankgarantie voor de lading witte rijst is al in orde.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) die met de Venezolanen heeft onderhandeld, zegt dat er haast geboden is nu de oogst voor de deur staat. De schuren zitten nog vol met padie van het vorig seizoen. Met de Venezolanen is afgesproken dat er 19.250 ton witte rijst zal worden geëxporteerd.

De bewindsman benadrukt tegenover Starnieuws dat de overheid in deze slechts een faciliterende rol heeft. Hij heeft de lijst met verwerkers overhandigd aan de Venezolaanse functionarissen, opdat deze zelf met de exporteurs kunnen onderhandelen. Ook in de transport en keuring zullen de Venezolanen voorzien. “Het ligt nu aan de verwerkers en de Venezolaanse functionarissen om hier een succes van te maken.”

Binnen de Petro Caribe-overeenkomst was overeengekomen dat Suriname 30.000 ton padie zou exporteren naar Venezuela. De uitvoer van padie is niet goed op gang gekomen. Het is gebleven bij de eerste export die veel haken en ogen had. Niet alleen met de transport waren er problemen, maar ook met de opslag en kwaliteit.

Minister Algoe zegt dat de boeren zich niet alleen moeten richten op de productie van padie. Zelf opgegroeid in een landbouwersgezin in Nickerie, memoreert de bewindsman dat elke boer naast zijn rijstareaal ook kippen, koeien en schapen hield. “In de periode dat er nog niet was geoogst en er schoolspullen gekocht moesten worden, werden dan één of twee koeien verkocht.” Hij wijst erop dat de boer zich nu helemaal afhankelijk heeft gemaakt van de rijstteelt. “Een sector die met subsidie draait, is geen gezonde sector.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May