Braziliaanse demonstranten eisen aftreden president
17 Aug 2015, 05:25
foto
Ontevreden mensen zijn op het Copacabana strand bijeengekomen om hun ongenoegen te tonen over de wijze waarop het land wordt geleid. (Foto: AP)


Tienduizenden mensen zijn de straten in Brazilië opgegaan om het aftreden van president Dilma Rousseff te eisen. De steun voor Rousseff is in de recente opiniepeilingen gedaald tot een ééncijferig getal.

Veel kiezers beschuldigen het staatshoofd ervan dat zij er niet in is geslaagd de corruptie aan te pakken. Ze wijzen haar ook aan als schuldige voor de economie die in de ergste recessie in 25 jaar is geraakt.

Demonstranten hadden het Copacabana strand in Rio overgenomen en ook buiten het Congres in de hoofdstad Brasilia is gedemonstreerd. Veel protesterenden droegen de gele shirts van het Braziliaans voetbalelftal en zongen het volkslied. Ze droegen spandoeken met zich mee waarop te lezen was: ‘Dilma Out (Dilma eruit)’.
De politie zegt dat ongeveer 137.000 mensen hebben deelgenomen aan het protest, maar tienduizenden anderen hebben ook gedemonstreerd in Sao Paulo. De nationale dag van actie is het derde grote protest dit jaar tegen Rousseff en haar linkse Arbeiderspartij. Honderdduizenden hebben in maart en april deelgenomen aan demonstraties. Rousseff zit nog geen jaar in haar tweede termijn als president.

In de afgelopen maanden zijn er ook steunbetuigingen geweest voor de omstreden leider. Velen van haar aanhangers zeggen dat de oproep voor haar aftreden neerkomt op een poging tot staatsgreep. Een onderzoek door het Braziliaanse bedrijf Datafolha toont dat de roep voor het aftreden van Rousseff het hardst klinkt in de armste gebieden; de gebieden die haar bij de laatste verkiezingen hebben gesteund.

De bezuinigingsmaatregelen van de regering zijn enorm impopulair bij de kiezers. Het land ziet zich geconfronteerd met een stijgend werkloosheidscijfer en een inflatie die boven de 10% kruipt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May