Noodtoestand in Ecuador
15 Aug 2015, 22:28
foto
De Cotopaxi vulkaan gefotografeerd op 10 augustus. (Foto's: Reuters)


De Ecuadoriaanse president Rafael Correa heeft vandaag de noodtoestand in zijn land uitgeroepen na verhoogde activiteit van de reusachtige Cotopaxi vulkaan. De afkondiging geeft de overheid meer ruimte om de financiële middelen bijeen te krijgen in geval de vulkaan mocht uitbarsten.

Vrijdag zijn er twee kleine explosies geweest op de vulkaan, die ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito ligt. Kleine steden in het centrum van het land zijn preventief geëvacueerd.

"Wij roepen een noodtoestand uit met het oog op de ongebruikelijke activiteit van Cotopaxi," zei Correa tijdens zijn wekelijkse zaterdagse toespraak. "Als God het wil, zal alles goed gaan en zal de vulkaan niet uitbarsten." Het uitroepen van de noodtoestand heeft de weg vrijgemaakt voor de president om onmiddellijk veiligheidstroepen in het hele land te mobiliseren. De noodtoestand mag niet langer dan 60 dagen duren.

Correa zei dat ongeveer 400 mensen zich na de explosies vrijwillig hebben begeven naar schuilplaatsen. De vulkaan heeft de omwonenden vrijdag verrast met aswolken. Het ministerie van Milieu heeft het Cotopaxi National Park als voorzorgsmaatregel, gesloten. Cotopaxi is één van 's werelds hoogste actieve vulkanen en is populair bij toeristen. De laatste uitbarsting vond volgens het Smithsonian Institution's Global Vulkanisme Program plaats in 1940.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May