Hira zal Tweede Kamer inzage vragen in archieven
16 Aug 2015, 04:51
foto
Sandew Hira op zijn tweede persconferentie, zaterdag. (Foto: René Gompers)


Sandew Hira zal het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, vragen om inzage te hebben in de archieven rond de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij had een onderhoud met ambassadeur Ernst Noorman hierover. In het korte gesprek heeft de diplomaat hem duidelijk gemaakt dat Nederland voorstander is van het 8 december strafproces en zijn project over getuigenis van president Desi Bouterse niet ondersteunt.

Hira zei op een persconferentie zaterdag dat hij een gesprek aangevraagd had om te vernemen hoe Nederland denkt over zijn initiatief en of het de archieven die te maken hebben met Suriname, beschikbaar wil stellen. Er is ook informatie over kolonel Hans Valk die een voorname rol gespeeld zou hebben bij de staatsgreep van 1980. Noorman heeft Hira aangegeven dat niet de Nederlandse regering maar de Tweede Kamer beslist over het openbaar maken van de archieven. Hira heeft ook een onderhoud gevraagd met de Amerikaanse ambassadeur. Wanneer hij in oktober terug is in Suriname, zal dit gesprek plaatsvinden.

Suriname heeft beloofd de archieven ter beschikking te stellen. Hira heeft een onderhoud gehad met Defensie, die alle medewerking heeft toegezegd om de namen van militaire slachtoffers te krijgen. Hij zal ook met nabestaanden praten. Hira heeft intussen diverse plekken bezocht met militairen en met personen die betrokken zijn, gesproken. Ook minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft alle medewerking toegezegd. Hira zal ook Ronnie Brunswijk, ex-leider van het Jungle Commando, benaderen. Hij wil ook gesprekken voeren met familieleden en anderen die slachtoffers geworden zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May