Minister Silos kondigt harde maatregelen aan bij politie
15 Aug 2015, 18:37
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos start de verkeersveiligheidsmaand. (Foto: Leroy Troon)


‘Waarom rijdt u nog zo hard?’. Dit thema staat centraal bij de verkeersveiligheidsmaand 2015, die vandaag is gelaunched op het terrein van de Roy Boedhoe Servicestation aan de Ringweg-Noord. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie laat duidelijk blijken dat een gloednieuwe bezem door het korps gehaald zal worden. Er zijn agenten die 'tyuku's' nemen en dan geen boete opleggen. Zij heeft gehoord dat mensen voor SRD 500 een rijbewijs kopen. Dit alles heeft te maken met veilig verkeer. Ze kondigt aan dat de controle op agenten verhoogd zal worden en ze zullen onherroepelijk de laan uitgestuurd worden.

“Een passend thema,” constateert het hoofd van afdeling Verkeer, hoofdinspecteur Migalda Kolf. “Onze statistieken geven aan dat bij controles heel veel autobestuurders zich niet houden aan de bij wet vastgestelde snelheden, met als gevolg dat veel rijbewijzen worden ingevorderd. Het Korps Politie Suriname zal aan alle betrokkenen in het proces vragen zorg te dragen dat er meer controles komen op de wegen in deze vakantietijd, kondigt Kolf aan.

Districtscommissaris van Noordoost, Jerry Miranda zegt dat het om een attitudeprobleem gaat "en geen ‘gaspedaal’ probleem. Zolang wij toestaan dat iedere avond straten als racebaan gebruikt worden, is er een attitudeprobleem dat opgelost moet worden". Hij vindt dat agenten niet op straat moeten rijden met hun ruiten dicht en airco’s aan, waardoor zij het geluid niet horen. Ook dat is een attitudeprobleem.

Geen gaspedaal-probleem
Miranda vindt dat er hard moet worden opgetreden. In het weekend mag er niet meer geparkeerd worden langs de Wilhelminastraat, omdat er al snel gekozen wordt om de weg dan als racebaan te gebruiken voor aanstellerij. “Het lukt mij ook niet om me altijd aan de kilometerstand te houden," gaf de dc eerlijk toe. “Maar ik zorg ervoor dat ik verantwoordelijk rij. Als je iemand van het leven berooft in het verkeer, zegt de wet van karma dat er een spanningsveld ontstaat in het hele gebeuren. Hele generaties worden zo uitgeroeid, door roekeloos rijgedrag”.

De minister wil niet weten van een veiligheidsmaand, maar dit moet een continu project zijn. Het gaat om de bescherming van de rechtsstaat. Er komt een commissie waar alle betrokkenen zitting in hebben en niet alleen ambtenaren. Silos wil resultaat zien en snelle actie. Ook de boetes zullen worden verhoogd, zeker voor mensen die anderen doodrijden. "Korte metten, harde taal", zegt ze, de uitspraak van haar collega Robert Peneux overnemend.

Leroy Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May