Getuigenis Bouterse vindt van 27-29 november plaats
15 Aug 2015, 14:44
foto
Sandew Hira tijdens zijn tweede persconferentie vandaag. (Foto: René Gompers)


Het gesprek tussen Sandew Hira en president Desi Bouterse zal op een locatie in het binnenland plaatsvinden van vrijdag 27 tot en met zondag 29 november. Het rapport wordt op dinsdag 8 december dit jaar aangeboden aan De Nationale Assemblee. Van de getuigenis wordt een audio-opname en een transcript gemaakt die eveneens openbaar zullen worden gemaakt. Dit deelde Sandew Hira vandaag mee op een persconferentie in hotel Residence Inn.

Hira antwoordt op vragen van journalisten dat het om een gesprek gaat tussen hem en Bouterse alleen. Dat is wat er afgesproken is. Bouterse moet de consequentie aanvaarden als zijn getuigenis gebruikt wordt in de strafzaak. Hira rekent op een eerlijk gesprek, ongeacht de consequenties van wat de inhoud is en hoe ermee omgegaan zal worden. Hij spreekt geen verwachting uit of Bouterse de waarheid zal vertellen. Op basis van het bronnenonderzoek zijn er voldoende feitelijke gegevens bekend om de juiste vragen te kunnen stellen.

Het onderzoek zal volgens schatting euro 150.000 kosten. Mensen die doneren, kunnen geen enkele voorwaarde stellen over de inhoud van de getuigenis. Er zijn op dit moment vijftien personen bezig met het onderzoek in Suriname, Nederland en andere delen van de wereld. De projectleider is historicus Ramon Cumberbatch. Diverse historici zijn verbonden aan het project. Behalve bronnenonderzoek zullen ook personen worden geïnterviewd.

Hira zegt op basis van een uitspraak van de jurist Hugo Essed, met wie hij een onderhoud had, zich bedreigd te voelen. Essed zou hem gewaarschuwd hebben dat zijn leven op het spel staat. "Ik waarschuw je, je speelt met je leven," zou Essed gezegd hebben. Hira merkt op dat zo een waarschuwing van een opponent hij als een bedreiging ervaart. Als de uitspraak door een vriend was gedaan, zou hij het als een waarschuwing beschouwen. Door eerder bedreigingen, onder andere op social media, wordt Hira beveiligd door een veiligheidsman van de Nationale Veiligheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May