Explosie haven China eist tientallen doden
13 Aug 2015, 08:27
foto
De verwoestingen veroorzaakt door de explosies in de havenstad Tianjin. (Foto's: Reuters


Tot nog toe zijn zeker 44 mensen omgekomen en meer dan 500 anderen gewond geraakt bij twee grote explosies in de noordelijke havenstad Tianjin van China. Onder de doden zijn twaalf brandweerlieden, zegt het Chinese officiële persbureau Xinhua.

Het dodental is gisteravond verdubbeld na de tweede ontploffing in een magazijn waar gevaarlijke en chemische producten lagen opgeslagen in het havengebied van de stad. Bij de explosie was een enorme vuurbal te zien vanuit de ruimte.

De ramen van gebouwen binnen een straal van twee kilometer zijn eruit geblazen. Kantoorgebouwen zijn verwoest, terwijl honderden auto’s zijn uitgebrand. Beelden op de Chinese media toonden omwonenden en werknemers die uit hun huizen vluchten. Een aantal van hen zat onder het bloed van gebroken glas en rondvliegende brokstukken. Van de 520 mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, verkeren 66 in kritieke toestand, meldt Xinhua.

De eigenaren van het magazijn waar de explosie plaatsvond, worden door de autoriteiten aan de tand gevoeld. President Xi Jinping heeft beloofd dat er gedurende het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, openheid van zaken zal worden gegeven aan het publiek.

In de Chinese media is er kritiek dat een magazijn met zeer gevaarlijke chemicaliën zich zo dichtbij de hoofdweg, huizen- en kantorencomplex bevond. Tianjin, met zijn 15 miljoen bewoners, is een grote haven en industrieel gebied in het zuidoosten van de Chinese hoofdstad Beijing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May