Minister Peneux ontvangt belanghebbenden onderwijs
13 Aug 2015, 07:16
foto
De net beëdigde minister Robert Peneux omhelst president Desi Bouterse. (Beeld: René Gompers)


De nieuwe minister, niet onbekend met het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, zal vandaag, op zijn eerste werkdag in deze nieuwe functie, verschillende groepen ontvangen. Zo heeft hij onder meer het Mulo- en VOS-directeurenberaad en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) uitgenodigd. De groepen zijn kort na zijn beëdiging tot minister hiervan in kennis gesteld. Een agenda hebben zij niet gekregen, maar de verwachting is een kennismaking in zijn nieuwe functie.

In eerste reactie zegt Fols-president Marcellino Nerkust te hebben verwacht dat Peneux deze functie zou krijgen. Hij heeft voormalig minister Ashwin Adhin ondersteund in het uitvoeren van een aantal beleidspunten. Een hot issue is nu het verlengen van de schooltijden. Nerkust wijst erop dat deze kwestie goed moet worden bestudeerd, voordat concrete stappen worden genomen. De vakorganisatie zal in een gesprek met minister Peneux haar prioriteitspunten toelichten. Zo moet nu eindelijk worden gewerkt aan positieverbetering van leerkrachten. Al zeker drie jaar wordt hiernaartoe gewerkt, maar het eindresultaat blijft uit. Hoewel het land financieel nu in een moeilijke positie verkeert, hoopt de vakbondsman dat ten minste een overeenkomst wordt getekend en dat afspraken worden gemaakt over de uitvoering. “Wij hopen niet dat opnieuw moet onderhandeld, aangezien er hier al genoeg tijd in is gestopt”, zegt de Fols-president. Hij benadrukt het beleid kritisch te zullen volgen en hoopt dat ook naar de vakbeweging wordt geluisterd.

Marisa Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, is geschrokken van de uitnodiging, omdat zij die zo vroeg niet had verwacht. Over de keuze van Peneux als minister is zij tevreden. In de afgelopen periode heeft zij een bepaalde trend gezien rond het beleid op MinOWC dat navolging verdient. “En de minister weet wat er in het veld gebeurt. Ook de communicatie is in het vorige termijn met voormalig minister Ashwin Adhin verbeterd,” zegt Meye. De nieuwe minister heeft zij in zijn vorig ambt ervaren als een harde werker die niet rust zolang er geen resultaat is.

Balram Soemeer, voorzitter van het VOS-directeurenberaad, gaat ervan uit dat de nieuwe minister zijn uiterste best zal doen ter verbetering van het onderwijs. Hij is zelf ook directeur geweest op het vos, dus heeft hij een beeld van wat er zich in het veld afspeelt. Soemeer pleit voor meer overleg en goed contact met het veld.
Minister Peneux is bij zijn beëdiging onder luid applaus van het aanwezige publiek in de Anthony Nesty Sporthal begeleid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May