Surinaamse geschiedenis aan Volksuniversiteit
18 Oct 2010, 12:15
foto


Wie waren Elizabeth Samson, de koningin van Paramaribo, Basi Ton en Broos? Waardoor was in 1688 iedereen in Sommelsdijk bekend met Suriname? Waarom stopte de immigratie van Hindoestanen in 1916? Waardoor is in Suriname een rijke Marroncultuur ontstaan en in andere landen niet?

Het antwoord op deze en vele andere vragen wordt gegeven tijdens een cursus over de geschiedenis van Suriname die begin november van start gaat aan de Volksuniversiteit in zowel Amsterdam als Rotterdam. De avondcursus omvat zes lessen van twee uur. In januari volgend jaar begint dezelfde cyclus van zes weken in Rotterdam-Zuid.

Volgens de Volksuniversiteit vormt de cursus een “uitstekende voorbereiding” op een verblijf in Suriname. Of het nu voor werk, stage of vakantie is. “Maar bovenal is het een cursus voor Rotterdammers of Amsterdammers die meer willen weten over de achtergrond van hun stadsgenoten en voor Surinamers die meer willen leren over hun afkomst en geschiedenis.”

De cursus wordt gegeven door Truus Kleijwegt aan de hand van diaseries en een video met veel tori’s. Tijdens de lessen komt de cursist meer te weten over de oorspronkelijke bewoners van Suriname, de kolonisatie, slavernij, de contractarbeid, de strijd om de onafhankelijkheid en de gebeurtenissen na 1975.

foto: slavernijmonument van Erwin de Vries in het Amsterdamse Oosterpark
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May