China devalueert munteenheid tot laagste in drie jaar
11 Aug 2015, 08:33
foto


De Centrale Bank van China heeft de nationale munt, de yuan, gedevalueerd naar het laagste tarief ten opzichte van de Amerikaanse dollar in bijna drie jaar. De beslissing komt in het kielzog van de zwakke economische cijfers.

China zegt dat het besluit een “eenmalige afschrijving” van 1,9% is in een poging om de wisselkoers meer marktgericht te maken. Een reeks van zwakke economische cijfers uit de tweede grootste economie ter wereld heeft het land daartoe genoodzaakt.

In het weekend heeft Beijing een scherpe daling van de uitvoer gerapporteerd en een keldering van producentenprijzen in juli naar bijna de laagste in bijna zes jaar. De export is in juli met 8,3% gedaald, wat veel slechter is dan was verwacht. De producentenprijs index heeft een duik genomen van 5,4% ten opzichte van een jaar geleden. De wisselkoers van de yuan is nu vastgesteld op 6,2298 voor US$ 1. Maandag was dat nog 6,1162 yuan op US$ 1.

De People's Bank of China (POBC) beheert de koers vanaf de officiële waarde. De handel kan laveren tussen een 2% stijging of daling op een dag.

Marktconform tarief
Tot nog toe werd de koers uitsluitend bepaald door de Centrale Bank. Nu de koers meer marktconform is, zal dat betekenen dat de Chinese valuta op basis van de ontwikkelingen op de wereldmarkt haar waarde zal bepalen. Het is China’s grootste wens om opgenomen te worden in de valuta-voorraden mand van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het besluit van de POBC komt te midden van speculaties dat China zich voorbereidt om de bandbreedte van de valuta te vergroten. De bandbreedte is nu 2%. China heeft de waarde van de yuan al heel lang onder strakke controle gehouden, uit vrees voor de financiële schommelingen en de angst om controle over zijn beleid te verliezen. Toch is hij ook onder druk om zijn muntbeleid te hervormen, terwijl Beijing er naar werkt om één van de “bijzondere trekkingsrechten” SDR valuta-reserves van het IMF te worden. Het gaat om munteenheden die IMF-leden kunnen gebruiken om betalingen onder elkaar te plegen of aan het fonds.

Analisten vragen zich af of het echt wel gaat om een eenmalige waardevermindering van China. “De vraag van eenieder is of dit het ontwaken van de draak is dat een nieuwe wereldwijde valuta-oorlog inluidt,” schrijft marktanalist Angus Nicholson bij handelsfirma Internet Group in een notitie. "Als deze beweging een nieuw tijdperk inluidt waar de CNY (Chinese yuan)-regeling al een afspiegeling is van de goederenmarkt, zou het positief kunnen zijn voor de vooruitzichten om dit jaar opgenomen te worden in het valutamandje van bijzondere trekkingsrechten van het IMF."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May