EBS-directie: Onjuiste weergave van CLAD-rapport
10 Aug 2015, 01:02
foto
Deze tabel geeft een overzicht van de 2013 en 2014 ingekochte kWH meters.


Reactie van de EBS naar aanleiding van in de media verschenen berichten over het CLAD-onderzoek.

Met verbazing heeft de directie van de N.V. Energiebedrijven Suriname de afgelopen dagen via de media kennis genomen van de onjuiste weergave van delen uit het rapport van het onderzoek van de Centrale Landsaccountant Dienst (CLAD) naar gestelde onregelmatigheden binnen haar bedrijfsvoering. De EBS distantieert zich van deze misleidende informatie en protesteert nadrukkelijk tegen de manier waarop het vertrouwelijke rapport van de CLAD wordt misbruikt. Zonder bronvermelding en enige vorm van wederhoor is informatie uit het rapport uit zijn context gehaald en bekend gemaakt, kennelijk met als doel het schaden van de reputatie van het bedrijf en van haar leiding en beïnvloeding van de publieke opinie.

De directie benadrukt bij dezen dat informatie uit dit rapport niet in handen van onbevoegden terecht mag komen. In het zogenoemd assurance-rapport van de CLAD, heeft de CLAD de rechtsregels en spelregels m.b.t. het gebruik van de informatie in dit rapport nadrukkelijk vastgelegd. “Het assurance-rapport is opgesteld voor de Minister van Financiën, het Openbaar Ministerie in de persoon van de waarnemend procureur-generaal bij het Hof van Justitie, de Raad van Commissarissen en de waarnemend algemeen directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname.
De directie wil erop wijzen dat het rapport uitsluitend bestemd is voor bovengenoemde verspreidingskring en mag niet worden verspreid of gebruikt door anderen, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de CLAD. Met het door onbevoegden verspreiden van informatie uit het rapport is er sprake van het opzettelijk schenden van voormelde regel met allerlei schadelijke gevolgen van dien, ook voor wat betreft de kwaliteit van het rapport zelf en haar bruikbaarheid.

Tegen deze achtergrond wil de EBS daarom zich zoveel mogelijk onthouden van commentaar op de verkeerde berichtgeving in de media. Echter heeft zij er belang bij om puur ter illustratie twee feitelijke onjuistheden thans recht te zetten, maar zal het onderzoek van de CLAD, uit respect voor dit orgaan en voor een juiste gang van zaken, niet publiekelijk bespreken. Zij zal ter bestemde plaatse op de door haar te bepalen wijze op het rapport ingaan.

Scheefinkopen: Niet Waar
De Divisie Inkoop van de EBS heeft op basis van de kritische niveaus van magazijnvoorraden in 2013 ten behoeve van Aansluitingen en Distributie een prognoselijst 2014 samengesteld op basis van historische verbruiksdata over 2011, 2012, 2013 met een surplus van 25% t.b.v. de door de overheid in de districten uit te voeren Crash Programma Elektrificatie. Op deze lijst zijn 147 items opgebracht. Hiervan zijn slechts 53 items geleverd op basis van de financieringsovereenkomst met Superior Contracting. De overige 94 items hebben wij met eigen middelen zelf rechtstreeks bij onze leveranciers ingekocht. In de berichten wordt melding gemaakt dat de EBS o.a. geen kWH-meters, zou hebben aangekocht ter aansluiting van onze klanten. Dit is feitelijk niet alleen een onjuiste weergave maar ook onlogisch. In 2014 heeft EBS immers 9595 klanten aangesloten of van een nieuwe kWH meter (zie tabel) voorzien.

Meer als vier miljoen Euro weg, te veel betaald: Niet Waar
De EBS heeft op basis van een financieringsovereenkomst van de financier facturen ontvangen voor de geleverde materialen. Vanwege een dispuut over de prijs van de geleverde goederen heeft slechts een deelbetaling plaatsgevonden. Ruim vier miljoen euro is daarom (vermeld in het CLAD rapport) niet betaald aan deze leverancier. EBS en de leverancier zijn in gesprek over een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.

De media roepen wij tot slot op om in deze voor het bedrijf belangrijke transformatie fase, nieuwsberichten uit welke bron dan ook eerst te verifiëren bij de afdeling Public Relations van de EBS, alvorens deze te publiceren.

Namens de Directie van de EBS

Afdeling Public Relations
Email : publicrelations@ebs.sr
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May