Relyveld: Ontwikkeling inheemsen langzaam, maar zeker
10 Aug 2015, 02:27
foto
De Internationale Dag der Inheemse Volken is in de Palmentuin begonnen met een gebed. (Foto's: René Gompers)


De ontwikkeling van de Inheemsen in Suriname verloopt langzaam, maar de groei is verzekerd. De groep mag de komende tijd rekenen op steun van de regering, deelt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer mee. “Het gaat langzaam maar w’o doro” garandeert ‘de eerste minister van Inheemse afkomst’, zoals hij is aangekondigd. Relyveld heeft namens president Desi Bouterse het woord gevoerd in Palmentuin waar traditioneel ‘Ingi dei’ wordt gevierd.

Bewustwording en éénheid van de Inheemsen is een pré. Inheemse leiders en groepen hebben op verschillende manieren opgeroepen om een éénheid te vormen en om bewuster te worden over rechten van Inheemsen. Siritoyara Aloema, voorzitter van de commissie ‘Viering Inheemse dag’ vult aan dat er nog heel wat gedaan moet worden in materiële zin. “Ik had graag dat de president erbij was. Maar dit hoort hij zeker: wij Inheemsen ondersteunen hem in zijn revolutionair werk.” De komst van Bouterse is zondag meermalen aangekondigd. De president was echter verhinderd.

Relyveld heeft de boodschap van het staatshoofd overgebracht: de Inheemsen mogen rekenen op de steun van de overheid bij het aanleggen van infrastructuur en nutsvoorzieningen. “Het is een beetje positieve discriminatie die we de afgelopen vijf jaren hebben toegepast,” haalt Relyveld aan. “Voor ons geldt: recht voor één, recht voor allen. Als je dat recht hebt, moet je dat recht ook krijgen. Daarom hebben wij ons zo ingezet om dat recht naar de dorpen te brengen.” De bewindsman stelt dat het nog langzaam gaat, maar is er van overtuigd dat “w’o doro, omdat we de wil hebben.” Hij heeft toegezegd om de komende tijd een paar zaken “zeker” te realiseren. “We doen dat niet zozeer omdat u indiaan bent, maar omdat u er recht op heeft.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May