LVV pleegt inhaalslag veredeling landbouwgewassen
11 Aug 2015, 04:43
foto
Minister Algoe kijkt samen met een Cubaanse medewerker naar de zoete batat-aanplant. (Foto's: Raoul Lith)


“In Suriname is alleen gewerkt aan rijstveredeling, bij andere gewassen is vooral aan selectie en niet aan veredeling gedaan,” stelt Landbouwminister Soeresh Algoe. Samen met Cubaanse specialisten is het ministerie bezig een maïsvariëteit te ontwikkelen, maar ook van komkommer, pompoen en kookbanaan. Ook met zoete batat (bekend als zoete patat) wordt op het Tibiti- complex geëxperimenteerd.

Op het LVV-complex aan de Letitia Vriesdelaan staat een aanplant van wel veertigduizend stuks podosirie stekmateriaal. Met de resultaten van deze experimenten moet de productie en de kwaliteit van verschillende gewassen op een hoger niveau worden gebracht.

Van de eerste productie zoete batat is eerder al plantmateriaal aan landbouwers en belangstellenden verstrekt. “De nieuwe knollen kunnen tussen 1 en 2 kilo worden, terwijl de smaak hetzelfde is. De oorspronkelijke knollen zijn deels geïmporteerd uit Centraal Amerika en Brazilië. De variëteiten die we hier hebben zijn niet slecht, alleen heeft er gedurende 40 jaar geen vernieuwing binnen de teelt plaatsgevonden,” vertelt Algoe tijdens zijn oriëntatieronde op het complex.

“Wanneer je de stekken zeven keer hebt gebruikt, moet je de knollen weer gebruiken voor nieuw plantmateriaal,” legt hij uit. In Suriname is volgens hem zeker 40 tot 50 jaar lang constant stekmateriaal gebruikt, waardoor de productie vandaag op de dag 12 ton per hectare is. Met het nieuwe plantmateriaal kunnen landbouwers 48 ton per hectare halen. Verzwakt plantmateriaal betekent verminderde kwaliteit en lagere productie.

Podosirie
De aanmaak van podosirie plantmateriaal is bestemd voor het project in Coronie. Het plantmateriaal is een hybride, dwerg variëteit vanuit Brazilië. “ We willen ook de verwerking daar (in Coronie) in orde hebben zodat je eindproducten kan produceren. De locatie waar de fabriek komt is al gereed, maar voordat je het opzet moet je je gewas hebben,” doet de bewindsman uit de doeken. Volgens hem is het project al ingediend voor financiering, wat nog niet in orde is. “Maar je kan niet blijven wachten en hebben we besloten alvast plantmateriaal aan te maken.”

Het duurt ongeveer twee jaar voordat het plantmateriaal in productie kan. “De procedure van overplanten tot eerste productie duurt ongeveer twee jaar. Het is dus de bedoeling dat zodra het bedrijf opgezet is, je in productie kan gaan en je niet hoeft te wachten op het plantmateriaal dat nog moet groeien.” De afzet is al geregeld in China. Na de podosirie wil LVV beginnen met 40.000 cacao-planten in Commewijne en Brokopondo om vervolgens verder te gaan naar 10.000 Bredebon planten.


Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May