Asabina: Financieel-economische situatie is menselijk falen
07 Aug 2015, 06:17
foto
BEP-topper Ronny Asabina.


De situatie waarin wij vandaag aan de dag terecht zijn gekomen is het resultaat van menselijk falen. Het is niet gelegen aan klimaatverandering. President Desi Bouterse heeft gemeend om het vraagstuk vanuit een internationaal perspectief te bekijken. Het valt ook op dat meerdere mensen en organisaties de precaire financieel-economische situatie vanuit een nationaal perspectief bekijken, en dat is hun goed recht. Belangrijk is dat bij het zoeken naar oplossingen wij niet verder kunnen gaan dan binnen de mogelijkheden van de beïnvloedbare factoren te blijven. Want de prijzen van commodities, zoals olie en goud, kunnen wij niet beïnvloeden. Met andere woorden is en blijft de invalshoek ‘think globally, act locally’.

Dit zegt BEP-topper Ronny Asabina aan Starnieuws. Hij is lid van het Financieel Economisch Platform (FEP). "Wij zijn in een diep dal terecht gekomen en moeten alle zeilen bijzetten om eruit te komen. Het heeft geen zin om alleen met vingerwijzing te komen, want dat zal het tij niet keren. Een belangrijk gegeven is dat wij met zijn allen offers moeten brengen om de economie weer op spoor te krijgen als basis voor groei en ontwikkeling," meent Asabina. Als coalitiepartner is BEP het eens met de president dat kwetsbare groepen en gemarginaliseerden zo min mogelijk de dupe moeten worden van de te treffen maatregelen. Maar het klimaat waarbinnen de trots en de ruggengraat van elke gezonde economie, het bedrijfsleven, moet gedijen, moet een zijn dat groei en ontwikkeling mogelijk maakt en bevordert.

Jongeren de dupe
Asabina merkt op dat jongeren, nog steeds onevenredig hard worden getroffen door werkloosheid. Het wordt steeds moeilijker voor jongeren om een baan te vinden. Het cijfer van de jeugdwerkloosheid is nog steeds hoger dan dat van de algemene werkloosheid. "Wat wij ook meemaken is dat inkomensongelijkheid toeneemt. De samenleving maakt af en toe veel ophef over vette salarissen van een aantal topfunctionarissen. Thans ligt deze kwestie extra gevoelig, vanwege de belabberde financiële situatie in combinatie met de te treffen impopulaire maatregelen. Bewezen is dat een grote inkomensongelijkheid grote gevolgen kan hebben voor alle facetten van het leven, van democratie en politiek tot sociale zaken. Dezelfde studies hebben ook uitgewezen dat in een ongelijke samenleving de democratie gemakkelijker wordt gecorrumpeerd en arbeiders sneller worden uitgebuit en misbruikt, terwijl het vangnet voor de armen of kwetsbaren kleiner wordt," stelt het BEP-bestuurslid.

Voorbeelden van landen die te kampen hebben gehad met een crisissituatie laten zien dat crisis kan leiden tot positieve cultuur- en gedragsverandering en dus kansen schept en of creëert. De regering die straks zal aantreden, zal dus alles eraan moeten doen om de precaire macro-economische en financieel-economische situatie om te zetten in kansen, vindt Asabina. "Maar dat betekent dat wij een aantal hebi's en tradities achterwege moeten laten. Zo zien wij dat regeringen die komen en gaan 'belastinglui' zijn niet alleen, maar zich ook onterecht rijk rekenen. Ik laat het in het midden of het geen partijpolitieke belangen zijn die belasting-hervormingen ondermijnen. Want ondanks het feit dat ons belastingstelsels vol 'malligheden' zit, wordt er onvoldoende gedaan om het mes erin te zetten. Een aantal sociale wetten is aangenomen en alles wijst erop dat het sociaal beleid zal worden gecontinueerd. De regering moet alles wat in haar vermogen ligt doen om de samenleving op een eerlijke, rechtvaardige en gezonde manier de rechten die voortvloeien uit de sociale wetten te doen beleven. Met zijn allen moeten wij gaan beseffen dat steunprogramma’s en steunpakketten voor het bedrijfsleven en voor de burgerij zonder beschikbaarheid van concrete en betrouwbare statistieken en op maat gesneden communicatiestrategieën gedoemd zijn te mislukken."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May